Bradley Wiggins az év brit sportolója

2012.12.17. 09:08

Bradley Wiggins országúti kerékpárost választották az idei év brit sportolójává a BBC által megrendezett országos szavazáson. A brit közszolgálati médiatársaság 1954 óta minden évben odaítélt rangos elismerésének kitüntetettjét a közönségszavazatok alapján választják ki. Az idén 1,6 millió néző voksolt telefonon, és Wiggins a szavazatok 30,25 százalékával - csaknem félmillió vokssal - került az első helyre.

A kelet-londoni ExCel rendezvénycsarnokban megtartott, hétfő hajnalba nyúló díjátadó gálán David Beckham futballsztár hirdette ki az idei nyertest, a díjat pedig Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg felesége adta át.

Bradley Wiggins látványos évet tudhat maga mögött: ő lett az első brit, aki megnyerte a Tour de France-t, majd a londoni olimpián aranyérmes lett az egyéni időfutamban.

A vasárnap esti szavazáson a második helyre Jessica Ennis hétpróbázó olimpiai bajnok, a harmadikra Andy Murray, a britek jelenlegi első számú teniszezője, a londoni olimpia és a US Open idei bajnoka került. Lord Sebastian Coe brit síkfutó olimpiai bajnok, a londoni nyári olimpiai játékok szervezőbizottságának elnöke életműdíjat vehetett át.

Általános meglepetést keltett, hogy Mo Farah brit hosszútávfutó, a londoni olimpia kétszeres bajnoka, aki ötezer és tízezer méteren is aranyat nyert, az első háromba sem került be, pedig sokan előzetesen arra számítottak, hogy a szomáliai születésű, rendkívül népszerű Farah akár meg is nyerheti az év brit sportolójának járó idei elismerést.

A BBC hétfő hajnali összesítése szerint mindazonáltal Farah 131 ezer szavazattal, a telefonos közönségvoksok 8,07 százalékával a negyedik helyre került.