Emma
-2 °C
6 °C

Hobbivívó nyerte a bajnokságot

2012.12.17. 10:17

A vasárnap befejeződött országos vívóbajnokság legnagyobb meglepetését a pekingi játékok után visszavonult, és azóta csak hobbiszinten vívó Kulcsár Krisztián szolgáltatta azzal, hogy megnyerte a párbajtőrözők egyéni versenyét.

„Bevallom, hogy nem számítottam bajnoki címre. Bár egész nap jól ment a vívás, és az én napom volt, illetve nem koptam el annyira, hogy ne tudjak tusokat adni, mégis csak akkor hittem el, hogy nyerhetek, amikor az elődöntőben legyőztem a címvédő Boczkó Gábort" - mondta a döntőt követően Kulcsár, aki 41 évesen szerezte meg első egyéni aranyérmét.

Elismerte a lebonyolítás is kedvezett neki, sokat tudott két asszó között pihenni, regenerálódni.

A pekingi olimpia után befejeztem a pályafutásomat, csak ritkán, kedvtelésből jártam le a vívóterembe. Aztán Halla Péter, a Vasas szakosztályának párbajtőr-vezetőedzője megkért, hogy a bajnokságon segítsek a csapatnak. Nagyon tehetséges fiatal párbajtőrözői vannak a Vasasnak, de kellett melléjük egy rutinos vívó is."

Kulcsár Krisztián a Bp. Honvéd vívójaként lett olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok csapatban, majd 2007-ben vb-győztes egyéniben.

Minden eredményemet a Honvéd színeiben értem el, ám mivel mindhárom gyermekem a Vasasban vív, úgy tartottam tisztességesnek, ha az angyalföldiekhez igazolok. Szeptembertől hetente egyszer jártam edzésre, az elfoglaltságaim miatt többre nem jutott időm. Igazából a csapatversenyre készültem, hogy ott segítsem a klubot, az egyéniben azért indultam el, hogy belerázódjak a vívásba."

Kulcsár szerint nem kritikája a magyar férfi párbajtőrmezőnynek - a magyar csapat továbbra is a világ élvonalában van, de az olimpián nem rendeztek csapatversenyt, ezért szükségszerűen hiányzott -, hogy 41 évesen nyerni tudott.

A párbajtőrvívás sajátossága, hogy idős korban is nyerhet valaki, de szinte a semmiből is berobbanhat az élmezőnybe egy fiatal tehetség. Úgy látszik, én későn érő típus vagyok, hiszen egyéni világbajnokságot is 36 évesen nyertem."

Az Indexnek elmondta még, hogy a válogatott keretnek nem kell tartania tőle, mert a vívást csak teljes odaadással szeretné csinálni vagy sehogy. Mivel főállásban a BÁV vezérigazgatója, a munkáját nem adná fel.

A Vasas a csapatversenyben a hetedik helyen végzett.