18 ezres vb-uszoda lehet a Puskás mellett

2012.12.18. 18:22

Bár a pályázati határidő lezárult, Magyarország utólag is kandidálhatna a 2021-es úszó világbajnokság rendezésére. Ehhez 17-18 ezres befogadóképességű uszodát kell építeni, ami az úszószövetség újraválasztott elnöke szerint nem a Tüskecsarnoknál lesz, sokkal inkább a Puskás-stadion mellett. Gyárfás Tamás a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában Darnyi Tamás kikerülését a sportág vezetéséből a volt alelnök figyelmetlenségével magyarázta, 2012-t pedig a helsinki olimpia óta a magyar úszósport legjobb évének nevezte.

„Két dolog hiányzik még ahhoz, hogy 2021-ben szándékaink szerint úszó világbajnokságot rendezhessünk: egy új nagy uszoda és a FINA, a nemzetközi úszószövetség pozitív döntése Kína, Japán és Korea aspirálása ellenére. Ezek az országok már beadták a pályázatukat, mi még nem, miközben a nevezési határidő novemberben lejárt, júniusban döntés lesz. Mi pedig még vacillálunk, bár mindenki biztat, de a papírunk még nincs meg. Remélem, nem nagyképűség, mert van alapja: a magyar nevezést úgymond pótlólag is elfogadják, ha megszületne” - mondta Gyárfás.

Arra a kérdésre, hol épülne a vb-rendezéshez szükséges új uszoda, Gyárfás így válaszolt: „Tudom én? Bárhol! Korábban a Tüskecsarnokot említették lehetséges helyszínként, de a kormánybiztos jelezte: az az uszoda ezer nézőt tud befogadni, a vb-hez viszont 17-18 ezres létesítmény kell - amit persze később vissza lehet bontani kisebbre, de nem a Tüskecsarnoknál lesz, ez kiderült. Szó van arról, hogy a Puskás Stadion mellett épülhetne egy új komplexum: fontos a sok-sok focipálya, de legyen egy jó uszoda is.”

Az újabb négy évre úszóelnökké választott Gyárfás jelezte: „programom a következő négy évre: folytatni az eddigieket. Jövőre megrendezzük a magyar úszás napját, kinyitva a medencéket, 10-12 ezer sportolni vágyóra számítva: megirigyeltük a maratoni futás fesztiváljait. Bővíteni kell tovább az egyesületeket, szélesíteni az utánpótlást.

„Örülök, hogy az UTE és a Vasas is úszóklasszisokat igazolt, ráadásul feltétel volt Gyurtáék illetve Hosszú szerződtetésekor, hogy ezek a klubok nem csak a habot szedik le a tortáról, hanem a sztárok mögött komoly szakosztályokat építenek fel legalább száz gyerekkel. Ez a jövő, ezek az egyesületek erre tettek ígéretet” - tette hozzá a MÚSZ elnöke.

„Darnyi Tamás azért nem került be az új szövetségi vezetésbe, mert a szakmai alelnökség mellett nem pályázott elnökségi tagságra, nem figyelt erre oda. Darnyi egy unikum, kimaradása ellenére számítunk rá, de a vele szemben győztes LEN-tag Tóth Ákos előnye volt, hogy itthon él és dolgozik, míg Tamás ingázik Amerika és Budapest között - az alelnöknek viszont napi feladatai vannak. Cseh Laci viszont azért került be még versenyzőként, mert gondolni kell a jövőre is” - magyarázta a klasszis kiszorulását a sportág vezetéséből.

„Talán Helsinkiben volt ennyire sikeres éve a magyar úszósportnak. Szerencsénk is volt, idénre esett az olimpia mellett a debreceni fedett pályás Eb és a két rövidpályás világverseny, junior elsőségek mellé: 23 aranyat szereztek a nagy viadalokon 2012-ben a magyar úszók. De lehetett volna még jobb is, Cseh Laci többet nyerhetett volna. Ha Gyurta Dani 100 mellen is indul legutóbb, szerintem ott is nyert volna, azon a távon is ő a legjobb mostanra. Ilyet se láttam még: például Turi György edző az eredmények ellenére bosszankodott. A kiemelkedő teljesítmények - Gyurta, Hosszú - mögött szükségszerűen ott áll, hogy népes csapatunk van. A kettő egymásból következik” - értékelte a 2012-es évet Gyárfás.