Spitz becsípve hívott: jobb nálam Egerszegi?

2012.12.19. 16:47

A 72 éves Kiss Lászlóról a héten jelent meg az Edzőfejedelem című könyv. Az úszóedző öt olimpiai aranyat nyert Egerszegi Krisztinával, egyet Kovács Ágival, az idei olimpián már kapitányként örülhetett Gyurta Dániel, illetve Risztov Éva bajnoki címeinek.

A könyv feleleveníti pályafutását, hogyan tanult meg hatévesen Egerben úszni, hogyan lett 23 évesen edző, van szó benne az előző rendszerrel való kapcsolatáról is. Kihagyhatatlan téma, milyen volt a viszonya Széchy Tamással, aki négy olimpiai bajnokot (Darnyi Tamás, Szabó József, Rózsa Norbert, Czene Attila) nevelt fel.

A tanítványok, munkásságának testközeli szemlélői is vallanak, köztük fia, akinek el kellett mondania: hagyja abba, mert nem lesz világklasszis belőle. A beszélgetés végén mindketten zokogtak.

Nagyon szórakoztató sztorik is vannak a könyvben, az egyik például, amikor a kilencszeres olimpiai bajnok Mark Spitz magyar idő szerint hajnalban betelefonált a Kőér utcai uszodába. (Spitz nagyszülei, valamint Egerszegi nagyszülei ugyanabban a házban laktak a Böszörményi úton.)

„Kapatos volt a hangja, és azt kérdezte, ki volt a nagyobb úszó, ő vagy Egerszegi? Eleinte azt gondoltam, szórakozik valaki, de nem, kiderült, valóban ő beszél. Nem engem keresett konkrétan, de ha már így alakult, próbáltam elmondani neki, hogy egy olimpián négyet nyerni váltók nélkül nagy dolog, viszont három olimpián ötöt nyerni, három olimpián megnyerni ugyanazt a számot, az sem akármi. Éreztem rajta, nem volt boldog a válasszal” – emlékezik Kiss László a könyvben, aki hétfőn tért haza Isztambulból, a rövid pályás úszó-vb-ről, ahonnan három aranyat hozott a magyar küldöttség.

Egy hazai szaktekintély külföldi megítélése a leginkább objektív és tényszerű, ezért Kissnek külföldön is szakirodalma volt, kezdve onnan, hogy Egerszegi fejére kisgyerekként poharat rakott, hogy javítsa a tartását. Az amerikai edző, Doc Counsilman, aki négy olimpián vezette az amerikai válogatottat, személyesen kereste Kisst, csak azért, hogy elmondja neki, senki nem úszik olyan szépen, mint az ő tanítványai.

Egerszegi visszaemlékezésében megemlíti, akkor is szerették, amikor edzésen hajtotta őket, vagy amikor az edzőtáborban kikérdezte tőlük a leckét. „Valahogy az egész lényéből pozitív energia áradt, hiába volt szigorú az edzésen, előtte és utána lehetett vele beszélni, hülyéskedni, viccelődni. Ember volt.”

egerszegi

Egerszegi, érzékeltetve Kiss hivatásának nehézségét, azt is hozzáteszi, hogy egy jó edzőből nem hiányozhat a szadizmus, ő ezért nem is lenne edző.