Timót, Xénia
3 °C
6 °C

Senkinek sem kell a sávolyi motorpálya

2012.12.21. 07:13

Eredménytelenül zárult a félbehagyott sávolyi motorpálya árverezése, a csaknem 200 hektáros, másfél milliárd forintra kiírt ingatlanra nem érkezett ajánlat.

Az árverést 60 napon belül újra kitűzik, ha az is sikertelen, akkor a végrehajtást kérőknek 15 napjuk van, hogy a tartozás beszámításával átvegyék az ingatlant. Így akár az eredeti árverési összeg feléért is vihetik az elhanyagolt, gazos belterületi ingatlant, amely ennél jóval többet ér.

Végrehajtási és zálogjogok a motorpálya telkén

- Sávoly Község Önkormányzata, végrehajtási jog 195 millió forint értékben
- Share Szennyvíztisztító és Szolgáltató Kft., önálló zálogjog 393 millió forint értékben
- Nemzeti Adó- és Vámhivatal, végrehajtási jog 154 millió forint értékben
- Sávolyi Termálcentrum Kft., végrehajtási jog 9,7 millió euró értékben (2,7 milliárd forint)
Összesítve hozzávetőlegesen 3,5 milliárd forint.

Ha ez sem történik meg, akkor az ingatlan folyamatos árverés alatt lesz, felkerül az erre szolgáló adatbázisba. Ha ekkor akad rá érdeklődő, 30 napon belül újabb árverést kell kitűzni.

14
Fotó: Huszti István

Információink szerint a faluban az ingatlanok iránti kereslet az utóbbi hónapokban megélénkült, Sávolyra visszatért a 2010-es árszint, az adásvételek folyamatosak.

A meg sem épült Balatonring rövid története

Az állam 35 milliárd forintot (20 milliárd forint állami támogatást és 15 milliárd forint állami hitelgaranciát) adott volna a gyorsasági motorpályára, melynek alapkövét 2008 őszén tették le, földmunkáit 2009 nyarán kezdték. A pénzügyminisztérium szakértői azonban kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartották a Balatonring megépítését, így az építkezés 2010 tavaszán félbeszakadt. A motorpálya 2008 óta kiemelt beruházásnak számít, ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a kormány biztosítja a gyorsított, szinte egyablakos ügyintézést az egyébként bonyolult közigazgatási hatósági engedélyeztetési eljárásban, de semmilyen anyagi segítséget nem nyújt.