Ágnes
2 °C
11 °C

Sajnálom, hogy nem állhattam a dobogón

2012.12.23. 13:02
Szabadfogású birkózásban 1980 óta nem volt magyar érem olimpián, Hatos Gábor sem a helyszínen vehette át, hanem miután kizárták előle doppingoló ellenfelét.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt vasárnap a győri Városházán átadta a birkózó Hatos Gábornak az idei, londoni játékok szabadfogású 74 kilogrammos kategóriájának bronzérmét.

Az ünnepségen részt vettek a Magyar Birkózó Szövetség és a MOB vezetői, valamint a versenyző edzői és családtagjai is.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség még novemberben ítélte Hatos Gábornak a bronzot, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingvétség miatt utólag kizárta az üzbég Szoszlan Tyigijevet, aki a kategória helyosztóján legyőzte Hatost. A NOB-tól pénteken érkezett meg az érem, amit a vétkes sportoló visszaszolgáltatott.

"Még nem volt ilyenre példa, hogy magyar versenyző utólag, nem az olimpia helyszínén vehette át a neki járó elismerést. Hatos Gábor megérdemelten kapta meg az érmet, mert végig nagy akarattal, céltudatosan küzdött" - fogalmazott köszöntőjében Borkai Zsolt.

A sportoló meghatottan nyilatkozott a ceremónia után. "Tisztelettel és köszönettel tartozok azoknak, akik lehetővé tették, hogy még szenteste előtt átvehessem az engem illető érmet. Megdolgoztam érte. Egy kicsit sajnálom, hogy nem a dobogón állva tehettem mindezt, de így is örülök."

A szombathelyi versenyző a harmadik magyar birkózó, aki dobogós helyen zárta a londoni játékokat, ahol a kötöttfogásúaknál Lőrincz Tamás (66 kg) második, Módos Péter (55 kg) pedig harmadik lett.

"A magyar csapat nagyszerűen szerepelt Londonban és ehhez jött még most Hatos Gábor bronzérme. Az külön öröm nekünk, hogy ezzel a sportágak eredményességét tekintve a kajak-kenu és az úszás mögött a harmadikak lettünk a londoni játékokon" - hangsúlyozta Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke.

Hatos Gábor a magyar olimpiai csapat 18. londoni érmét szerezte. A brit fővárosban eredetileg nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet gyűjtött a küldöttség, Hatosé a hatodik bronz.