Melyik volt 2012 legnagyobb sportsikere?

2012.12.23. 00:01
Már tudjuk, kik az év sportolói, melyik a legjobb csapat 2012-ben az újságírói szavazatok alapján, de azt csak most szeretnénk kideríteni, melyik győzelem okozta a legnagyobb sportélményt. Az összehasonlítás iszonyú nehéz, még ha adtunk is támpontokat. Ezek a sikerek természetesen személyekhez köthetők, ezért sem könnyű objektív ítéletet hozni, de nem is ez a cél.

Azt nem lehet állítani, hogy a semmiből, és azt sem, hogy abszolút megalapozottan, de a magyar sport nagyon eredményes évet zárt 2012-ben. Ha szeretnénk egy nagyon erős, jól idézhető állítást: 2012 a magyar sport éve volt.

Kezdődött azzal, hogy a férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon legyőzte az olimpiai bajnok franciákat, és az újvidéki csarnokban maximálisan kiszolgálta az ötezer magyar drukkert.

A válogatottba később visszatért Nagy László, és az olimpián meg sem állt a társulat a negyedik helyig. A londoni negyeddöntőben a legutóbbi döntős Izlandot heroikus meccsen verték úgy, hogy Fazekas Nándor 12 másodperccel a vége előtt hetest fogott, Lékai Máté pedig egyenlített. Jöhetett a kétszeri hosszabbítás, vagyis nyolcvan percig voltak a pályán. Tiszta játékidő, ami azért is sokkoló, mert a futballban a kilencven perc tele van holtidővel.

Az egész olimpia legfelemelőbb pillanatai közé lehet sorolni ezt a meccset, mert a legnagyobb csapatgyőzelem volt. Ezzel nem degradálni szeretnénk a pólósnők szintén negyedik helyét – az oroszokat verve lettek elődöntősök –, de ennél több fordulat, ennél izgalmasabb meccs szinte már nem is lehetett.

A pekingi három arany után Londonban nyolc lett, ami a MOB-elnök Borkai Zsolt szerint is csodaszerű, még ha a négy évvel ezelőttinél lényegesen jobb szereplés kódolva is volt.

Már csak amiatt is, hogy annyi balszerencse még egyszer nem jöhet, illetve mert Gyurta Dániel vagy Berki Krisztián vb-szereplésének helyezéseinek összege kettő, illetve három. (Előbbi csak két vb-t tudott nyerni, mert minden évben nem rendeznek világbajnokságot.) Ez a szám pedig tökéletesen jelzi, ki a favorit. Ha ötnél kisebb, már akkor nagy esélyesről beszélünk, az esetükben pedig ennél kisebb szám nem jöhetett ki.

Mindketten britet vertek Londonban - Gyurta világrekorddal, Berki holtversenyből került ki jobban -, ami még inkább emeli és fokozza a siker jelentőségét.

A kardvívó Szilágyi Áronról edzője, Somlai Béla fogalmazta meg legérzékletesebben, milyen jó, hogy ilyen napot az olimpián fogott ki, nem pedig egy szürke szerdai délután, keretedzésen. Mert Szilágyi lebegett a páston, a teljesítménye, a személyisége is átütő volt. Gyorsaság, technika, taktika, az utolsó meccsén kapott annyi tust, amennyivel egy meccset lehet nyerni.

A kalapácsvető Pars Krisztián az olimpiai idejére lett favorit, úgy győzött, hogy előtte világbajnokságot nem tudott nyerni – igaz, csak pár centi hiányzott hozzá –, Európa-bajnokságon pedig jó egy hónappal korábban győzött. Az ilyen fejlődés sem ritka, és ha a riválisokat nézzük, elég valószínű, hogy ha nem sérül meg, egy darabig uralni fogja ezt a számot.

A három kajakarany előre kalkulálható volt, legfeljebb az nem, hogy Kozák Danuta, valamint a női négyes mellett a Dombi-Kökény páros fut be. Utóbbi 37 éves, idősebb a kapitánynál. Kozák lehengerlő volt, kétszáz méterrel a cél előtt már csak az volt a kérdés, mekkora előnnyel érkezik be. A női négyesnél ugyanaz a helyzet, mint Berkinél, azaz az elmúlt három vb-n a helyezéseik összege három. Volt ez már így, de most nem nyerhetett más.

RisztovÉva külön fejezet. Az a mondat, hogy köszönöm azoknak is, akik keresztbe tettek, múlhatatlan lesz. Nem ilyen ünneplő szövegekhez vagyunk szokva, de belőle soha nem dac áradt, mint esetleg másokból, akiket megpróbál az élet, hanem a szeretet. A győzelme pedig tankönyvi, tíz kilométert végig vezetve még senki sem tudott nyerni. Biztosak vagyunk, hogy ő nem egygyőzelmes versenyző lesz a nyílt vízen, ennyivel nem elégszik meg.

Az olimpia mellett ki kell emelni a női kéziválogatott decemberi Eb-bronzérmét – a házigazda szerbeket hosszabbításban verni igazi kihívás –, igaz, még fájdalmasabbá teszi, hogy az olimpiáról hiányoztak. A Fradi ismét menetelt a KEK-ben, és a komplett orosz bajnokságot végigverve megvédte címét.

A futballban is megmozdult valami, az 1986-os vb-selejtezőben állt utoljára ilyen előkelő helyen a magyar válogatott, nem utolsósorban 32. pillanatnyilag a világranglistán. Négy meccsből hármat nyertünk, már önmagában Észtország idegenbeli legyőzése is számottevő, a törökök legyőzése pedig kifejezetten bravúr. A sikerhez persze kellettek a törökök is, hiszen lényegében a kapus hozta vissza a meccsbe a mieinket, de erre pár hónap múltán már senki sem fog emlékezni.

Egervári Sándor csapatának már az előző kiírásban is az utolsó meccsig volt esélye a továbbjutásra, ha ezt megismétli, már megérte. Ha pedig ezt állandósítani lehetne, hogy az utolsó körben még álljon a válogatott, a fejlődés nyilvánvalóvá és kézzelfoghatóvá válna, hiszen korábban  az utolsó négy forduló többnyire totális érdektelenségbe fulladt.

Kié a legnagyobb győzelem?

Arra sem volt még példa, hogy magyar klubcsapatnak még az utolsó nemzetközi kupafordulóban továbbjutási esélye legyen. A Videoton ezt elérte, mi több, a csoportkör ötödik kanyarjában, ha győzelmi kényszerében nyer is, akkor továbbjut, és várhatta volna a tavaszt. A Vidi a Sportingot verte előtte 3-0-ra, a portugálok 82-es UEFA-koefficiense hihetetlenül magas, ilyen kiemelkedő csapatot magyar együttes az elmúlt 25 évben biztosan nem győzött le. A Sporting kisebb hullámvölgyben volt, de a helyzet ugyanaz, mint a török meccsel, az emlékezet szelektív, az eredményjelző pedig általában nem hazudik.

Ami biztató: a fehérváriaknak van jövőképük, ha el is adnak játékosokat, jobbakat fognak hozni, és nem az a céljuk, mint a Debrecennél volt, hogy az UEFA-tól befolyó pénzből osztalékot fizessenek. A tudatos építkezés januárban folytatódhat, bár az nagy kérdés, hogy ha Paulo Sousa ilyen eredményeket mutat fel, meddig marad a klubnál, mikor lesz komoly kérője.

A sakkozó Rapport Richárd második lett a három évvel idősebbek junior világbajnokságán, az olimpián is volt esély a jó szereplésre, az éremszerzésre az utolsó fordulóban, de mivel az nem úgy sikerült, és az örmények legyőzték Lékóékat, maradt a kilencedik hely, ami hűen érzékelteti, mennyire kiegyenlítettek a viszonyok.

És a sort lehet zárni Michelisz Norberttel, egy igazi magyar sikersztorival, aki a túraautó sorozat (WTCC) világbajnoka lett a nem gyári kategóriában. Michelisz 2010-ben teljesítette első szezonját, már akkor megnyerte a makaói idényzárót, idén a Hungaroringen volt a leggyorsabb, Amerikában pedig mindkét futamon dobogós volt.