16 éve nem tud lejönni a fűről

2012.07.30. 09:26
A német Natascha Kellernek a londoni az ötödik olimpiája. A nyitóünnepségen ő vezette országa delegációját.

Az olimpiák történetének kilenc női gyeplabda versenyéből öt tornán ott volt a pályán az a Natascha Keller, aki a londoni olimpia megnyitóünnepségén a német delegáció zászlóvivője volt. Ő az első gyeplabda-játékos, akit ez a megtiszteltetés ért.

Keller először 1996-ban, Atlantában játszott az olimpián, tizenkilenc éves volt ekkor. A német csapat csak a hatodik helyen végzett az amerikai játékokon. Két évvel később a világbajnokságon már bronzérmet szereztek. Az 1999-es Európa-bajnokságon pedig az ezüstöt, ebben az évben a világ legjobb női játékosának választották.

Natascha Keller
Natascha Keller
Fotó: Dennis Grombkowski / Europress / Getty

A 2000-es olimpián ennek ellenére nem sikerült maradandót alkotniuk. A válogatott a csoportból sem jutott tovább, és a hetedik helyen zárt. Keller harmadik olimpiáján, Athénban végül összejött az érem, ráadásul a legfényesebb, a hollandokat verték 2-1-re a döntőben. A címvédés viszont már nem sikerült, a házigazda kínaiak ellen ugyan Keller betalált, de az elődöntőt 3-2-re elbukták, a bronzmeccsen pedig 3-1-re kaptak ki az argentinoktól.

Sikerekből klubszinten bőven kijutott a veterán gyeplabdásnak, többszörös bajnoknak és egyszeres KEK-győztesnek mondhatja magát, a német válogatottban senki nem szerepelt nála többet.

A 35 éves játékos igazi gyeplabdás családból származik. Nagyapja, Erwin Keller 1936-ban ezüstérmet nyert Berlinben, apja, Carsten Keller pedig 1972-ben Münchenben olimpiai bajnok volt. Testvérei pedig szintén olimpiai aranyéremig jutottak, Andrew 1992-ben Barcelonában, Florian pedig Pekingben nyert a német válogatottal.

Natascha Keller a német gyeplabda-válogatott első mérkőzésén is ott volt a pályán vasárnap este Londonban, kivette a részét csapata 2-1-es Egyesült Államok fölött aratott győzelméből.