23 milliót adnának a paralimpia bajnokainak

2012.09.17. 10:19
A Magyar Rádió Krónika műsora szerint 23 millió forintos jutalmat kapnak a magyar paralimpiai aranyérmesek. A jutalmak a négy évvel ezelőttihez képest növekedtek, akkor 20 milliót fizettek az aranyérem után, de kisebbek a londoni olimpikonokéhoz képest.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Gömöri Zsolt úgy nyilatkozott a Magyar Rádiónak, hogy elkészítették a kormány elé kerülő előterjesztést, aminek lényege: egyeten érem se érjen kevesebbet, mint négy éve, Pekingben.

Gömöri az Indexnek elmondta, legkésőbb kedden születik hivatalos döntés a jutalmakról. Kedden sajtótájékoztatót tart a témában a paralimpiai bizottság.

Legutóbb az aranyéremért húszmillió forint járt, most huszonhármat kérnek. Az úszó Sors Tamás valamint az asztaliteniszező Pálos Péter lett első Londonban. Emelett hat ezüst és hat bronzérmet nyertek magyarok a londoni paralimpián.

Gömöri kifejtette, elfogadják, hogy nem ugyanarról a versenyről van szó, ezért azt is, hogy az érmek és a helyezések nem érnek annyit, mint az olimpián. (Az olimpiai arany 35 milliót, az ezüst 25, a bronz 20 milliót ért). Hozzátette, bármennyit is kapjanak, azt az általa vezetett bizottság tudomásul veszi.

Gömöri korábban úgy nyilatkozott, hogy a paralimpikonoknak nem magasabb jutalmakra van szükségük, hanem több felkészülési támogatásra.