A MOB 35 milliót akar az aranyért

2012.08.17. 11:41

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nem hozta nyilvánosságra a londoni olimpia előtt, mennyit ér egy aranyérem, mert az volt a négy évvel ezelőtti, pekingi tapasztalat, hogy ez csak gátolja az eredményességet.

Borkai Zsolt MOB-elnök a TV2 reggeli műsorában bejelentette, az aranyérmesek 35 millió forintot kapnak, vagyis majdnem a dupláját az előző olimpiai első helynek (Pekingben 20, 18, illetve 16 milliót kaptak az érmesek).

Az ezüstérmeseknek 25, a harmadikoknak 20 millió járna. A negyedik hely 15 milliót ér, az ötödikek tízet, a hatodik nyolcat, a hetedik négyet, de a nyolcadik helyért is járna kétmillió forint.

„A MOB célja az arányosítás volt. Pekingben ugyanis kétmillióval ért többet az első a másodiknál. Emellett az a tervünk, hogy akik csapatban nyernek, jelen esetben a kajakpáros illetve a kajaknégyes tagjai, azok csak minimálisan térjenek el az egyéni sportolók” – ezt már Szabó Bence sportigazgató mondta az Indexnek.

A cél egyértelmű volt. Amikor 1988-ban ők nyertek csapatban – azóta sem nyert a kardcsapat -, rosszul esett nekik, hogy ugyanolyan keményen dolgoztak, de a csapasiker mellett kevesebbet kaptak. A mostani tervezet szerint ötmillió mindössze az eltérés, míg négy éve tíznél is több volt.

A párosok az egyéni győzteseknek járó pénz 90 százalékát kapják, a négyesek 80 szézalékot. A három csapatsportban érdekeltek az egyéni eredmény hetven százalákával számolhatnak fejenként.

Szabó arra nem tudott válaszolni, javaslatát mikor terjesztik a kormány elé. A jutalmakról ugyanis kormánydöntés lesz. A kormánytagok augusztus huszadikán köszöntik a Puskás Ferenc Stadionban a legjobbakat, szeptember közepén lesz az állami fogadás a Parlamentben.

Londonban nyolc arany- négy ezüst- valamint öt bronzérmet szereztek a magyar olimpikonok. ha a MOB javaslatát elfogadja a kormány, akkor Kozák Danuta két aranya - egyes, négyes - hetvenmillió forintot ér.