37 évesen nekem ez már hab a tortán

2012.08.08. 13:58

A férfi kajak ezer méteren még sohasem volt magyar olimpiai aranyérem. A Dombi, Kökény páros június végén megnyerte az Európa-bajnokságot, akkor a nem is annyira titkos favoritok közé iratkozott fel.

09
Fotó: Huszti István / Index

„Éreztük azért, hogy már számolnak velünk, úgy szervezték a megjelenéseinket. Köszönet érte. Mint ahogy az edzőinknek is, akik belénk nevelték, az érzést: az a jó, ha fáj. Illetve, hogy majd pihenünk a sírban. Ezért gyerekkorunk óta dolgoztunk az év 365 napján. Nélkülük nem tartanánk itt” - kezdte győzelme után Dombi Rudolf.

„Érdemes volt kitartani és felkészülni a harmadik olimpiámra. Peking sajnos kimaradt, mert öt centivel lemaradtam a válogatón. Ez volt a hab a tortán, 37 évesen elértem életem legnagyobb sikerét” - ezek már Kökény Roland szavai voltak, aki a kapitánnyal, Storcz Botonddal egyidős.

Dombi az 53 ezredmásodperces különbségről azt mondta: „nagyon fájt a vége.” Hozzátette, végig kontrollálta a futamot, érezte, hogy a kemény víz miatt nem lehet megindulni, ezért az edzéseken is azt gyakorolták, hogy egy nagyon erős alapiramot kell menniük. Szerinte csak így lehetett megnyerni ezt a versenyt.

„Láttam, hogy a portugálok a szélén nagyon jönnek. Igazából a három páros, amelyikre készültünk, a portugál mellett a német valamint a svéd azt hozta, amit a videón láttam tőlük. Kielemeztem ugyanis előre, amennyire csak lehetett, mikor erősítenek, hogy osztják be az erejüket. A portugálokkal kezet fogtam itt valamelyik nap, olyan erős, hogy majdnem összeroppantotta az enyémet” - magyarázta Dombi, aki tizenegy évvel fiatalabb Kökénynél.

Dombit Kökény kereste meg, mert 2009-ben még Gönczyvel alkotott egy párt a vb-n, de Gönczy betegsége miatt egyedül maradt, ezért Dombira esett a választása. Ez pedig helyes döntésnek bizonyult.

„Remegett a lábam, émelyegtem, sokkal rosszabb ez így, mintha én versenyeznék” - mondta Verrasztó Evelyn, Európa-bajnok úszó, Dombi barátnője.