871 ezer magyar nézte a megnyitót

2012.08.01. 16:13
A pénteken kezdődött olimpia tévés közvetítéseinek köszönhetően több mint a duplájára nőtt az m1 átlagos közönségaránya. A megnyitó teljes népességben 34,9 százalékos közönségarányt ért el, de mégsem ez hozta meg a köztévének a toplistás helyezést, hanem a Forma-1, amit 1 millió 111 ezren követtek.

A péntektől vasárnapig tartó periódusban a legnagyobb közszolgálati adót a teljes népesség mintegy 20 százaléka nézte - közölte az MTVA szerdán az AGB Nielsen adataira hivatkozva. A sportesemények a közszolgálati adókra csábították a fiatalabb nézőket is, így az m1 részesedése a 18-49 évesek körében vasárnapra is elérte a 19 százalékot, ami a korábbi értékek többszörösét jelenti.

A Forma-1 volt a nyerő

Az olimpiai közvetítéssorozat eddigi legnézettebb eseménye a pénteki megnyitó volt. A csaknem négyórás élő közvetítés átlagos nézettsége teljes népességben 871 ezer fő volt, a legnézettebb percek nézőszáma meghaladta az 1,2 milliót. Ez a nézőszám azonban csak a Top19. helyre volt elég. A 18-49-es korosztályban jobban végzett az m1, a megnyitót 366 ezren követték és a 31,8 százalékos közönségarány Top5. helyet hozott a csatornának.

Bár a pénteki megnyitó leverte az RTL Klubot és a TV2-t is, szombaton már nem sikerült ez a bravúr, akkor az olimpiai közvetítéseknél (teljes népességben átlagosan 14,6 százalékos közönségarány) sokkal jobban érdekelte az embereket az RTL Klubon futó Taxi 2. (18,1 százalék) és a Hatodik napon (15,9 százalék) című filmek.

A vasárnap esti közvetítés viszont újra elhozta az m1-nek a sikert, átlagosan a tévé előtt ülők 21 százaléka követte az eseményeket (RTL Klub Gagyi mami 19,1, TV2 Lopakodó 15,5),  de a férfi kard egyéni döntő utolsó perceiben a nézőszám meghaladta a 900 ezret. Az első magyar aranyérem utáni eredményhirdetést már 1 millióan nézték végig.

Az m1-nek azonban a múlt héten a Forma-1-es Magyar Nagydíj hozta meg az igazi sikert, a vasárnapi futamot délután teljes népességben 1 millió 111 ezren nézték meg (38,2 százalékos közönségarány, Top5. hely), a reklámozóknak fontos korosztályban viszont ez volt a 30. hét legnézettebb műsora 516 ezer nézővel és 43,9 százalékos közönségaránnyal.

Világszerte rekordot hozott a megnyitó

A legóvatosabb becslések szerint is egymilliárd ember látta az olimpia pénteki megnyitóját világszerte. Az amerikai NBC televíziós társaság közvetítését 40,7 millióan látták, és ez rekordot hozott a csatornának, ami egyetlen téli vagy nyári olimpiával sem ért még el ekkora nézőszámot.

Nagy-Britanniában a közvetítést 22,4 millió néző látta, amivel az olimpia az év legnézettebb eseményének számít. Kanadában is rekordokat döntöget az olimpiai közvetítés, a Nielsen szerint minden második kanadai látott legalább tíz percet a nyitóünnepségből, amit a CTV közvetített - élőben.