A birkózók utolsó esélye a kvótaszerzésre

2012.05.03. 10:51



Hét magyar birkózó már kijutott a londoni olimpiára, a többieknek az utolsó lehetőség az olimpiai indulás kiharcolására a péntektől vasárnapig rendezendő selejtező lesz. Helsinkiben minden súlycsoportban két kvótát osztanak ki, azaz csak döntőbe jutással lehet elnyerni a részvételi jogot.

A kötöttfogásúaknál Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120) a tavalyi, isztambuli világbajnokságon, míg Lőrincz Tamás (66) és Bácsi Péter (74) a múlt heti, kínai kvalifikációs versenyen szerzett kvótát, de a 2009-ben világbajnok Kiss Balázs (96) személyében így is maradt olyan versenyző, aki Londonban akár éremesélyesként léphetne szőnyegre, ugyanakkor még mindig nem biztosította részvételét.

„Nagy megkönnyebbülés volt, hogy Bácsi és Lőrincz nem hibázott legutóbb. De még nem vagyok elégedett - mondta Struhács György szakvezető az MTI-nek. - Igazán boldog csak akkor lennék, ha teljes csapattal utazhatnánk a játékokra, de Finnországban legalább egy kvótát szereznünk kell.”
Kiss Balázson kívül a másik két magyar induló a 60 kilós Kozák István, aki mind a szófiai, mind a kínai selejtezős versenyen épp a kvótáért vívott mérkőzésen maradt alul, illetve Lőrincz Viktor (84).

A szabadfogásúaknál Wöller Gergő (66), Veréb István (84) és Kiss Gergely (96) próbál szerencsét. Gulyás István szakvezető szerint Kínában már jobban birkóztak tanítványai, s mindháromnak van esélye megváltania a londoni repülőjegyet. A szakágból Ligeti Dániel (120) Szófiában, míg Hatos Gábor (74) Kínában harcolta ki a kvótát.

A nőknél - ahogy Szófiában, úgy Helsinkiben is - a 18 éves Dénes Mercédesz (48), Barka Emese (55) és Godó Kitti (72) indul. Wöller Ákos szakágvezető szerint mindennek össze kell jönnie, hogy sikerüljön valamelyiküknek kvótát szereznie. Hozzátette, ezúttal nem tud velük lenni a versenyen, mert ő a tavalyi vb-ezüstérmével már biztos induló Sastin Mariannával (63) utazik japán edzőtáborba, így a válogatott tagjait majd Gulyás István segíti majd a szőnyeg mellett.