Móric
9 °C
15 °C

A sírást is betanulta a kínai riporter

2012.08.25. 21:09

A londoni olimpia egyik nagy tragédiája a 2004-es bajnok, Liu Hsziang kiesése volt. A kínai a 110 gát előfutamának elején bukott és adta fel a versenyt. A pályát fél lábon ugrálva hagyta el, búcsúzásként megcsókolta az utolsó gátat is. A kínai állami televízió kommentátora sírva fakadt a közvetítéskor, de kiderült, érzelmei nem a bukás hatására törtek ki belőle, egyszerűen betanulta a szerepét.

A kínai állami televízió, a CCTV  jól felkészült Liuból, tudták, hogy sérüléssel bajlódik, így azzal is számoltak, hogy nem fog célba érni. Az Oriental Guardiannek tűnt fel először, hogy a kommentátor Jang Csiang túl profi volt érzelmes pillanataiban is.

„Liu Hsziang igazi harcos. Tudta, hogy nem érheti el a célt, de mégis repült. A 2004-es győzelmére emlékeztetett. 29 éves, veterán atléta, már pihennie kéne. Köszönjük Liu Hsziangnak a dicsőséget, amit nekünk hozott. Ez a lehető legrosszabb vég, egy atléta sérült lábakkal olyan, mint egy katona fegyver nélkül. Ez a valóság, ez a versenysport kegyetlensége" - mondta elcsukló hangon Jang Csiang.

Az Oriental Guardian szerint a kommentátornak négy különböző kimenetelre kellett felkészülnie, és ehhez négy különböző forgatókönyvet írtak. A sírós az egyik volt.

Az eset további találgatásokat is elindított, egyesek tudni vélik, hogy Liu Hsziang is összejátszott a tévésekkel, a levonulása és a gát megcsókolása is előre eltervezett momentum volt. A futó azért vállalta sérülten is az indulást, mert a kínai kormánynak is szüksége volt rá. 2004-es olimpiai győzelme után az egyik legismertebb kínai sportoló lett, több tízmillió dolláros szerződéseket kapott világcégektől. Ezekből az üzletekből a kínai állam is hasznot húzott, ezért lehetett szükséges - a konspirációs teória szerint -, hogy most is szerepeljen valami módon a sztárjuk.

Az olimpián Liu Hszianggal egy futamban indult Baji Balázs is, aki a verseny után odament a kínaihoz és a magasba emelte a kezét, mert a magyar futó szerint Liu mindig bajnok marad, bármi is történik vele.