Három éve még a Chelsea-ben futballozott, most Usain Bolttal döntőzhet

2012.08.05. 15:11
A mindössze 18 éves Adam Gemili januárban kezdett el versenyszerűen atletizálni, előtte tíz évig futballozott, de oda túl gyors volt. Nyolc hónap alatt junior világbajnok lett 100 méteres síkfutásban, most pedig elődöntős Londonban.

„Annyira gyors volt, hogy bármilyen pozícióban tudott játszani, de anélkül, hogy meg akarnám bántani, a futballhoz nem volt agya. Szerintem legbelül mindig is futó szeretett volna lenni."

A fenti mondatot Tommy South, az angol amatőr Turrock futballcsapatának elnöke mondta Adam Gemiliről. A 18 éves srác a brit atlétikai csapat tagjaként ott van az olimpián, pedig három éve még a Chelsea-ifiben futballozott.

149788515
Fotó: Michael Steele

Egészen hihetetlen, Gemili csak január óta atletizál versenyszerűen, de azóta junior világbajnok lett, és arra is van esélye, hogy olimpiai döntős legyen 100 méteres síkfutásban. Hét évet húzott le a Chelsea-nél, 2008-ban a Readinghez került, aztán három évre a Dagenham & Redbridge-ben játszott és a Turrocknál fejezte be. „Minden tiszteletem az övé, de Adam néha egyszerűen túl gyors volt a futballhoz. Amikor előrement, várnia kellett, hogy odaérjen a labda is" - mondta róla egy korábbi csapattársa.

A Thurrocknél döntött úgy, hogy felhagy a futballal és inkább atletizálni fog. Júniusban, az olimpiai válogatón 10.08-at futott, aztán a junior világbajnokságon 10.05-tel aranyérmet nyert.

Az előfutamokon is nagyszerűen teljesített, 10.11-es idővel jutott tovább Asafa Powell mögött.

„Már hihetetlenül várom, hogy a rajthoz álljak, ezek a fickók a világ leggyorsabbjai. Ha Bolt mellé kerülnék a pályán, az nagyon izgalmas lenne. Vigyorognék és próbálnék a saját sávomra figyelni" - mondta a brit atlétikai csapat legfiatalabbja.

A világ leggyorsabbja 10.08-as idővel, könnyedén jutott tovább az előfutamból, az elődöntőt vasárnap 20:45-től, a döntőt 22:50-től rendezik.