Császár: Átléptük a saját árnyékunkat

2012.04.06. 18:52

A magyar férfi kézilabda-válogatott nagy küzdelemben két góllal, 28-26-ra verte Macedóniát, ha Brazíliát is legyőzi, és minden eredmény a várakozásoknak megfelelően alakul, akkor már szombaton ott lesz az olimpián, és sikerrel fejezi be a közel kétéves selejtezősorozatot, ami még 2010 nyarán a szlovénok legyőzésével indult.

A mieinktől mindenki hozzátett a sikerhez, a kapuban Fazekas Nándor akkor fogott fontos labdákat, amikor hátrányban voltunk (7-10), és vissza kellett kapaszkodni. Mikler pedig akkor, amikor a négyezer macedón feltüzelte csapatát, és fokozatosan kezdték ledolgozni hátrányukat az utolsó tíz percben. Illetve az utolsó lövést is kipiszkálta, ami azt jelentette, megmaradt a kétgólos előny.

Császár Gábor végig jól összefogta társait, jó meglátásai voltak, hat gólt is lőtt. Carlos Perez lövőerejét 41 évesen is megcsodálhattuk, hat gólt lőtt, az első félidőben ő tüntette el a hátrányunkat. Krivokapics nemcsak a négy góljával emelkedett ki, hanem tökéletes passzaival is.

Zubai Szabolcs húsz kilóval könnyebb, mint a macedón beálló, Sztojlov, de kitolta a hatos közeléből, és Lazarovnak sem hagyott sok levegőt, aki így is eljutott hét gólig, de ebből négy hetes volt, és nem tudta helyzetbe hozni társait sem a várt szinten.

Gulyás emberhátrányban két gólt lőtt, öt lövéséből csak egy nem volt pontos. Az utolsó magyar támadásnál pálya lépő Harsányi Gergely - minimális bemelegítés után - kiszorított helyzetből bombázott a hosszú felsőbe.

„Ilyen a magyar nemzeti válogatott, mindenki adott a győzelemhez, mindenki segített a másiknak. Nem tudnék senkit sem kiemelni, nem is szokásom. Kreatív, fegyelmezett csapatot vertünk, a sportszerencse is mellettünk volt” - rögzítette Mocsai Lajos.

Jegyezzük meg, a kapitány is kiválóan meccselt, fel merte vállalni, hogy három játékost is cseréljen – kétszer annyit játszottunk hátrányban, mint ellenfelünk -, de még így is mindössze két gólt kaptunk lerohanásból. Időt sem kérhetett volna jobb tempóban.

„Heroikus küzdelem volt, mindig meg tudtunk újulni, a végjátékot pedig megnyertük. Csak egy példa, Gulyás belevetődött egy labdába. Ez nem volt egy feltűnő momentum, de rendkívüli súlya volt. Tisztelet a játékosaimnak, végtelenül büszke vagyok rájuk” - összegzett. Elismerte, ezzel a lendülettel fognak nekimenni a brazil meccsnek is.

„Hát hogyne érzékeltük volna a terhet. Minden egyes lövésnél, és minden egyes védésnél. Mindenki szeretne olimpiára jutni. Aki még nem volt, azért, aki már volt, szeretné még egyszer megérezni a hangulatát. Görcsösség volt is bennünk emiatt, de hát egyrészt megígértük a győzelmet Ilyés Fecinek, és érte is küzdöttünk. Amikor hullámvölgyben voltunk, a szív, a lélek és az akarat jött elő, és megnyertük ezt a nagyon fontos meccset. Voltak extra teljesítmények is, de a győzelem a lényeg. Elégedettek viszont akkor leszünk, ha Brazíliát is ugyanilyen áhítattal játszva legyőzzük” - ezek már Fazekas Nándor szavai voltak.

Császár Gábor arról beszélt, hogy nemcsak az utolsó öt perc, hanem az egész meccs igénybe vette a csapatot, de ezért a győzelemért jöttek, és tudták előre, nem lesz könnyű.

„Átléptük a saját árnyékunkat, mert azokat a meccseket nehezebben szoktuk hozni, ahol, ha kevéssel is, mi vagyunk az esélyesek. Most ez is megtörtént. Tudtam, mit nem szabad elrontanunk. Sok bajunk volt az utóbbi időben, ezekből merítettünk erőt. Ez a meccs megerősített abban, hogy fejlődtünk az Európa-bajnokság után” - mondta az irányító, akinek a meccs után vérzett a térde, de csak egy átlagos sérülése van.

Milorad Krivokapics élete legjobb meccsét játszotta a magyar válogatottban, Juhász István másodedző szerint játékintelligenciája miatt került a csapatba, mert a nyitott védelemmel szemben rendkívül hatékony, jók a meglátásai, érzi a passzokat. A Koper zentai születésű balkezes légiósának magyar az anyja, montenegrói az apja, a macedón szurkolók heccelték, de nem fütyülték, mint a szerbek az újvidéki meccseken. Krivokapics január óta is öt kilót fogyott, a sebességén látszik is.

A kérdés elöl, miszerint álomgólokat lőtt, álompasszokat adott, udvariasan és szerényen kitért, szerinte az a csapatjáték lényege, hogy egyszer egyik játékos, máskor egy másik játékos játszik jól. „Szenzációs védelmünk volt jó kapusokkal, ami megteremtette a támadások esélyét.”

Gulyás Péter azt emelte ki, hogy megvolt a türelem a játékunkban, nem lőttünk éles helyzetekben, hanem passzoltunk, kerestük a réseket. Sérülése nem súlyos, nem hiányozhat a brazilok ellen.

Kiril Lazarov arról beszélt, a magyarok tapasztalata volt a döntő, mert több nagy tornán szerepeltünk. „Jól felkészültek belőlünk, a fontos pillanatokban pedig hibáztunk. Le vagyok sújtva, de a svédek ellen nyerni akarunk.”

Mindig kulcskérdés, mennyit vett ki a játékosokból ez a meccs. Mivel Lékai hét percet játszott, Putics és Ancsin pedig semmit, kijelenthető: vannak még tartalékok, és most a regenerációs fázist is lecsökkentették egy új géppel.

Nehezen nyertek a svédek

A házigazda svéd férfi válogatott a vártnál nehezebben, 25-20-ra nyert a brazil csapat ellen, negyedórával a vége előtt még 16-16 volt az állás, de időkérés után a hazaiak nem kegyelmeztek. Ha szombaton a magyarok nyernek a dél-amerikaiak ellen, és a svédek legyőzik a macedónokat, úgy Mocsai Lajos együttese kijut a londoni játékokra. "A csarnokban láttuk az első félidőt, az történt, amire számítottunk. A brazilok gyorsak, atlétikusak, európai csapatok számára nagyon kellemetlen stílusban játszanak. Most megyünk elemezni. Szombaton az olimpiai kijutás is eldőlhet" – mondta az MTI-nek Mocsai.

Olimpiai selejtező (Göteborg), 1. forduló:
Svédország-Brazília 25-20 (12-10)
Magyarország-Macedónia 28-26 (15-13)

A további program:
szombat:
13:45: Magyarország-Brazília
16:05: Macedónia-Svédország
vasárnap:
14:45: Brazília-Macedónia
17:05: Magyarország-Svédország
Az első két helyezett vehet részt a londoni játékokon.