Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Olimpiai aranyért aranyrúd vagy százmilliók

2012.07.27. 19:28

Az olimpiai aranyra egy egész életet lehet alapozni, már ahol nemcsak egy kézfogás jár érte, a dicsőség mellett tízmilliókat hozhat a csúcsteljesítmény. Magyarország az élen jár a díjazásban, de a legbőkezűbbek a Szovjetunió utódállamai.

Magyarországon egyelőre titkos, mekkora jutalmat kapnak sportolóink az olimpiai aranyért és a helyezésekért, azt csak a versenyek után közlik. Korábban Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára azt mondta, hogy a 2008-ban osztott 20 milliónál biztosan többet fognak adni. Talán megvárják, hogy hány érmes és helyezett lesz, és egy már elkülönített összeget aszerint dobnak szét? Ez csak találgatás, de a jutalomlistán a 20 millióval így is az élbolyba tartozunk.

Az élen Azerbajdzsán áll, ott az utóbbi években látványosan rámentek a sporttámogatásra, órási presztízse van az olimpiának, de még a paralimpiai szereplésnek is. Egy olimpiai arany 640 ezer eurót, körülbelül 181 millió forintot ér. Dzsúdósok, birkózok, bokszolók vihetik majd el a pénzt.

A dobogóra két távol-keleti állam fért még fel, Szingapúr 575 ezer eurót (162,5 millió forint), míg India 450 ezer eurót (129 millió forintot) fizet az olimpiai bajnoki címért. Malajziában 313 ezer eurónak megfelelő összeggel honorálja az állam az első helyet, de egy tollaslabdázó még ennél is nagyobbat kaszálhat. Az ország egyik leggazdagabb embere 145 millió forintot érő aranyrúddal is honorálná a győzteseket.

Kazahsztán és Fehéroroszország is nagy pénzeket dobott fel, 200 ezer illetve 130 ezer eurót utal majd a bajnokoknak.

Közép-Európában általános a magas honoráció, Csehországban másfélmillió korona, 16,5 millió forint jár az aranyért, félmillióval több mint négy évvel ezelőtt. Az ezüst 750 ezer, a bronz 450 ezer koronát hoz. Szlovákiában szerényebb a díjazás, 45, 35 és 25 ezer euró jár a dobogósoknak. A négy évvel korábbihoz körülbelül ötvenszázalékos a növekedés.

Romániában ugyanannyit fizetnek a bajnoki címért, mint Oroszországban, 100-100 ezer eurót (28,5 millió forint) osztanak ki. Ausztriában csak negyedannyit, 27 ezer eurót kaphat a győztes. Németországban még szerényebb a díjazás, 15, 7,5 és 5 ezer eurót kapnak az érmesek, de még a nyolcadik helyezésért is adnak másfél ezret.

Szerbiában a magyar honorárium felét vehetik majd csak fel a sportolók, ha aranyat nyernének, körülbelül 10 millió forintot kapnak.

Mi van a nagy sportnemzetekekel? Az USA-ban kiszámítható a rendszer, hagyományosan 25 ezer dollár (5,7 millió forint) jár a bajnoki címért. Ez nem sok, de pluszokat más források biztosítanak, a birkózók a Living the Dream Medal Fundtól 250 ezer dollárt kapnak és szövetség is 100 ezret hozzáad. Az úszók aranyérmenként 75 ezer dollárral lehetnek gazdagabbak.

Meglepő, de Kínában is díjazzák az olimpiai bajnokokat, valószínűleg az állam összességeben nekik fizet majd a legtöbbet, ha megint közel 50 aranyat hoznak. Egyenként 11,5 millió forintnak megfelelő prémiumot tehetnek el. Nagy Britanniában az olimpikonoknak csak a dicsőség jár, az állam nem fizet egy fontot sem.

Brazíliában is ugyanez a helyzet, az állam soha nem fizetett, de egyéni akciók itt is vannak, az posta egy úszóaranyért 40 ezer eurót ajánlott fel, aminek húsz százalékát az edző kapja.

Öt kiló arany az aranyéremért

A pénzügyi szektorban, a média- és a szórakoztatóiparban érdekelt Sahara Group aranytömbbel jutalmaz minden indiai érmet. Az első öt, a második 3, a harmadik 2 kilós aranytömbbel gazdagodhat. Az ország legutóbb aranyérmét a sportlövő Abhinav Bindra 2008-ban nyerte. Előtte a férfi gyeplabda-válogatott harminckét éve, 1980-ban lett első. Subrata Roy, a csoport elnöke egyébként franchise-tulajdonosa a
most szerveződő indiai profi futballbajnokságnak, illetve tulajdonrésze van a Force India F1-es csapatban is.