Űrküklopszok az olimpia kabalafigurái

MTI/Index
2012.07.24. 11:42

A londoni olimpia figurái talán első ránézésre szokatlanok, Wenlock és Mandeville, a küklopszok lesznek a játékok kabalái. Felvetődhet a kérdés, hogy melyik szülő fog egy egyszemű mágikus lénynek nevezett figurát vásárolni gyerekének. London számos pontján – köztük a főpályaudvaron lehet már velük találkozni.

A narancssárga-fehér Wenlock öt karkötőt visel, ezek az öt karikát jelentik, a fejformája pedig a dobogót szimbolizálja. A kék-fehér Mandeville a paralimpia hivatalos figurája lesz, külseje leginkább a kerékpárosok sisakjára hasonlít.

Nevüket két kisebb angliai településről kapták, mégpedig azért, mert a 19. században Wenlock városának orvosa sportolásra buzdította a lakosságot, ösztönzésül versenyeket rendezett az embereknek. Ennek hatására jött létre később a modern olimpiai mozgalom. A paralimpiák története pedig Mandeville kórházából indult el 1948-ban.

Az londoni olimpia  figuráinak egyke is Wenlock után kapta nevét
Az londoni olimpia figuráinak egyke is Wenlock után kapta nevét
Fotó: Julian Finney

Az Amazon.comon már többféle változatban is meg lehet vásárolni a kabalafigurákat. Angol rendőrként, a Buckingham- palota őreként, angol zászlóba csavarva lehet a 20-30 centiméteres figurákat kapni. Van kulcstartó, gumicukor, toll, ruha is Wenlock és Mandeville formájában. Tulajdonképpen minden, a londoniaknak tetszik a két sci-fiszerű jelkép.

A brit szervezők közel 15 millió fontos bevételt várnak a különös fémcseppek értékesítéséből, akik már a Facebookon és a mozivásznon is megjelentek.