Az olimpián nem tudtak villantani a világelsők

2012.07.28. 13:24 Módosítva: 2012.07.28. 16:49

A férfi világranglista első négy helyezettje közül a sérülés miatt távolmaradó címvédő, Rafael Nadal kivételével Roger Federer, Novak Djokovics és Andy Murray is jó formában érkezett a versenynaptárba ékelődő londoni olimpiára. A játékokon ugyanakkor eddig általában nem érvényesült a papírforma, az idei versenynek pedig külön érdekességet ad, hogy három héttel a wimbledoni torna után újra visszatértek az All England Club füvére a játékosok.

2012-07-28T143216Z 1351513689 TB3E87S14DI6C RTRMADP 3 OLY-TENN-T
Fotó: Stefan Wermuth / Reuters

Szávayért és Babosért is izgulhatunk

A női mezőnyben induló két magyar versenyző közül a legjobb magyarként a világranglista 66. helyén álló Babos Tímea a kazah Galina Voszkobojevát kapta az első körben, míg az idén eddig csak a stuttgarti verseny selejtezőjében pályára lépő Szávay Ágnes a brit Elena Baltachával kezd. A szombaton délután fél öttől játszó Szávay győzelme esetén a második körben akár Ana Ivanoviccsal is találkozhat, míg a vasárnap kezdő Babost a Wimbledonban idén elődöntős Angelique Kerber várhatja a következő fordulóban.

Babos és Szávay párosban is indul, de nem kaptak szerencsés sorsolást, rögtön a három héttel ezelőtt Wimbledonban döntős Lucie Hradecka, Andrea Hlavackova cseh párossal kerültek szembe.

Újra füvön az olimpia

A tenisz 64 év kihagyás után 1988-ban került vissza az olimpiai sportágak közé, és a súlyát jelzi, hogy az AP beszámolója szerint a pénteki megnyitón nyolc ország zászlaját is teniszezők vitték: Novak Djokovics szerbiát, Stanislas Wawrinka Svájcot, Markosz Bagdatisz Ciprust, Marija Sarapova Oroszországot, Agnieszka Radwanska Lengyelországot, Max Mirnyi Fehéroroszországot, Horia Tecau Romániát, Stephanie Vogt pedig Liechtensteint képviselte.

Az olimpiai verseny körüli felhajtás ugyanakkor hagyományosan nem tudott felnőni a Grand Slamek, vagy az év végi világbajnokság szintjére. Idén ez ugyanakkor megváltozott, hiszen egy legendás helyszínen, a speciális technikával újraélesztett wimbledoni füvön küzdhetnek meg ismét a legjobbak, alig három héttel a 2012-es wimbledoni bajnokság befejezése után. Ennek különlegességét jelzi, hogy 1920 óta először tartják füvön az olimpiát.

Az olimpiai tenisz egy hagyományos és egy Grand Slam-torna furcsa keveréke: a mérkőzések két nyert szettig tartanak, kivéve a döntőt, ahol három nyert szettel szerezheti meg valaki az aranyérmet. A 2004-es athéni játékok óta pedig már nemcsak érmekért, hanem értékes ATP  világranglista pontokért is küzdenek a versenyzők. Ez azért is külön súlyt ad a tornának, mivel a wimbledoni győzelmével újra világelső Federer és Djokovics között mindössze 75 pont a különbség, miközben az olimpiai aranyéremért 750 pont jár. Az olimpiai tenisz tornák érdekessége, hogy a férfiak mezőnyében eddig 1988 óta sosem az aktuális világranglista vezető nyert.

Federer visszatért győzelmei színhelyére

A világelső Roger Federer már negyedik olimpiáján vesz részt – ebből háromszor is ő állt a ranglista élén a verseny alatt –, de a játékokon eddig nem sikerült igazán jól szerepelnie. Eddigi legjobb egyéni eredménye a Sydney-ben megszerzett negyedik hely, amit még kiemeletlen versenyzőként sikerült elérnie. Utána Pekingben csak a negyeddöntőig jutott, Athénban pedig már a második fordulóban kiesett.

Ennek ellenére mellette szól, hogy az utóbbi időben kiváló formában játszik, a tavalyi idény végét jelző világbajnokság megnyerése után már öt idei tornagyőzelemmel érkezett vissza Londonba, ráadásul az idei olimpiát a korábbiaktól eltérően kedvenc pályáján, füves borításon rendezik. Három hete Wimbledonban tizenhetedik Grand Slamjét nyerte, egyben beállította Pete Sampras hét wimbledoni címet számláló rekordját, és még a világranglista élére is visszakerült. Így megdöntött egy másik Sampras-rekordot is, most már összesen 288 hetet töltött az élen (egyhuzamban már eddig is ő tartotta a rekordot 237 héttel).

Az elmúlt években sokan találgatták, hogy a svájci sztár esetleg visszavonul-e a londoni olimpia után, de Federer most arról beszélt, hogy még a 2016-os riói játékokon is pályára lépne. Ezzel együtt tisztában van vele, hogy most van az utolsó igazi lehetősége a győzelemre. Federer éppen az olimpia alatt, habár a teniszverseny lezárulta után ünnepli majd 31. születésnapját augusztus 8-án. Federer ugyanakkor azt mondta, nem érzi muszájnak, hogy megnyerje a tornát, élvezni akarja a játékot.

Djokovics fényesebbre váltaná a bronzot

Pekingi bronzérme után az aranyéremre hajt Londonban a második kiemelt Novak Djokovics is, aki különösen felszabadultan vitte a pénteki megnyitón országa zászlaját. A szerb eddig öt Grand Slamet nyert, gyűjteményéből csak a Roland Garros hiányzik. Melbourne-ben sikerült megvédenie tavalyi Australian Open-címét, ennek ellenére idén eddig nem tudta teljesen tavalyi kiváló formáját nyújtani. A Roland Garros döntőjében Nadaltól, néhány hete Wimbledonban pedig az elődöntőben Federertől szenvedett viszonylag sima vereséget. Az ő nevéhez is fűződik rekord, eddig ugyanis egy idényen belül ő nyerte a legtöbb pénzdíjat, 2011-ben több mint 10 millió dollárt (ehhez jönnek még a teniszezők szponzorbevételei).

2012-07-24T134339Z 578363976 GM1E87O1OC801 RTRMADP 3 OLY-TENN-SR
Fotó: Stefan Wermuth / Reuters

A világranglistán negyedik Andy Murray sosem nyert még Grand Slam-tornát, amihez legutóbb éppen három hete Wimbledonban került közel, azonban a döntőben csak egy szettet tudott elvenni Federertől. Ugyanakkor részben feldolgozhatta a kihagyott lehetőséget az elmúlt hetekben, a szintén hazai közönség előtt megrendezett olimpián pedig újult motivációval próbálhat megfelelni az elvárásoknak.

Az esélyesek közül a már szombaton pályára lépő Federer nem kapott nehéz sorsolást, David Ferrer vagy Juan-Martin Del Potro lehet a legkeményebb ellenfele a döntőig. Djokovics ezzel szemben a negyeddöntőben akár az egyre veszélyesebb Jo-Wilfried Tsongával, az elődöntőben pedig Andy Murray-vel is találkozhat. A férfi mezőnyben egyébként szinte kivétel nélkül megtaláljuk az elmúlt évtized még versenyző nagy neveit, valamint a feltörekvő fiatalokat is, Lleyton Hewittól Andy Roddickon át Milos Raonicig.

Williams aranyba öltözött

A nőknél az egyik felvezető estén már talpig aranyszínű ruhában megjelenő Serena Williamsnek jó esélyei vannak az aranyra, hiszen wimbledoni győzelme után még a stanfordi tornát is megnyerte az elmúlt hetekben. A Williamsszel Wimbledonban döntőző Agnieszka Radwanska és Marija Sarapova is éremért küzdhet, míg az év végén visszavonuló belga Kim Clijsters élete első olimpiáján vesz részt.

2012-07-28T142441Z 764618446 TB3E87S140V5W RTRMADP 3 OLY-TENN-TE
Fotó: Stefan Wermuth / Reuters

Federer Stanislas Wawrinkával együtt párosban is megpróbálja megvédeni címét, míg Serena és Venus Williams is zsinórban harmadik aranyérmére hajt együtt. A nagyok is indulnak emellett az olimpiáról idáig 1924 óta hiányzó, de most visszatérő vegyes párosban is.

A világelsőnek nem kedvez az olimpia

Rafael Nadal 2008-as pekingi győzelmének idején Federer volt a ranglistavezető és így az első számú kiemelt is, de csak a negyeddöntőig jutott.

A 2004-es Athéni játékok idején ugyancsak Federer volt a világranglista vezető, de már a második fordulóban kiesett. A későbbi aranyérmesnek magyar vonatkozása is van, hiszen a chilei Nicholas Massu édesanyja révén magyar származású. Massu sosem jutott a világranglistán a 9. hely főlé, az Athéni olimpián 10. kiemeltként tudott nyerni.

A 2000-es Sydney játékokat ugyancsak az akkori 10. kiemelt, Jevgenyij Kafelnyikov nyerte, az első számú kiemelt Marat Szafin már az első körben búcsúzott.

1996-ban Atlantában az akkori világranglistán hetedik André Agassi győzött, a világelső Pete Sampras nem indult.

Az 1992-es barcelonai olimpia volt eddig az egyetlen, ahol kiemeletlen versenyző nyert, a svájci Marc Rosset személyében, aki az akkori világranglista 44. helyezettje volt. Az első helyen kiemelt Jim Courier és a harmadik kiemelt Pete Sampras a harmadik fordulóig jutott, a második kiemelt Stefan Edberg pedig már az első körben búcsúzott, ezen a tornán érvényesült tehát legkevésbé a papírforma.

A leginkább papírformának megfelelő eredményt eddig az 1988-as Szöuli olimpia hozta, ahol az első három kiemelt osztozott az érmeken, igaz nem a kiemelésnek megfelelő sorrendben: az első helyen kiemelt Edberg bronz, a második helyen kiemelt Mayotte ezüst, míg a harmadik kiemelt Mecir aranyérmet nyert.