Bekerülhet-e még Janics a négyesbe?

2012.05.21. 22:14

Az első kajak-kenus válogató után az olimpiai csapat képe kezd tisztulni, bár még vannak vitás kérdések.

Egyes: Kozák vagy Fazekas

Ami biztos: a nőknél egyesben ötszázon Kozák Danuta vagy Fazekas Krisztina mehet Londonba. A hétvégi duisburgi válogatón, ha Kozák újra előbb lesz, megváltotta az olimpiai helyét. (Ha Fazekas, jöhet a szétlövés.)

A másik három női szám (200 egyes, ötszáz páros és ötszáz négyes) összetétele is ettől az egyestől függhet. A következő válogató után a kapitány, Storcz Botond dönti el, kik lesznek a négyes tagjai.

„A június 15-i válogató után lehetünk okosabbak. A második válogató után alszom rá pár napot, aztán kijelölöm az egységeket” – mondta Storcz Botond kapitány.

A női négyesbe heten pályáznak

A női négyes az olimpia óta valamennyi világbajnokságon nyert. Első formáció: Kozák-Kovács-Janics-Benedek (2009), a második: Janics-Kovács-Csipes-Benedek (2010), a harmadik: Kozák-Kovács-Szabó-Benedek (2011).

Az első válogatottban az ötszáz egyest nyerő Kozák Danutának a négyes bőven belefér az időrendjébe az olimpián, mert a versenyeket két külön nap rendezik. Ő kihagyhatatlan, ha továbbra is ilyen jól versenyzik.

Az egyesben Kozákot megszorongató Fazekas Krisztina amerikai színekben indult az előző világbajnokságon. Amerikai a férje, az állampolgárságot viszont nem kapta meg, ezért újbóli hazai megjelenésével tovább fokozódott a konkurencia. Jó formában van, a négyesben helyet követelhet magának. Klasszikus negyedik, tolóember lehet.

Az eddigi eredmények Szabó Gabriellának alakultak a legrosszabbul, mert hiába nyerték meg a párost nagy fölénnyel Kozákkal, ha Kozák az egyest választja - márpedig ha választhat, amellett dönt majd - páros partnere pórul járhat. Kozák ugyanis az időrend miatt semmiképp sem duplázhat. Az olimpián az egyes és a páros rajtja közt ugyanis mindössze félóra különbség van. Szabó egyesben a nyolcadik lett, ezzel távolabb került a négyestől is.

Kovács Katalin hosszú sérülése után is igazolta klasszisát, harmadik lett a hétvégén. Ha újra dobogós lesz júniusban, elképzelhetetlen nélküle a négyes.

Janics Natasán látszott a szülés utáni kihagyás, ötödik lett csak 500 egyesben. Ha ebben a számban ő is a legjobbak közé kerül, és javul a formája a hátralévő három hétben, akár ő is bekerülhet a négyesbe.

Pillanatnyi forma alapján tehát a négyesre három tag, Kozák, Kovács valamint Fazekas mindenképp esélyes. A negyedik helyért Csipes és Janics lépéselőnyben – előbbi negyedik, utóbbi ötödik lett -, Benedek és Szabó hátrányban.

Ha a két válogató helyezéseit összeadjuk, fontos támpont, de legvégül Storcz szava dönt. Kétszer volt olimpián győztes négyes tagja, tudja, mitől megy jól a hajó, hogy alkatilag és stílusra mennyire hasonlít Csipes, Fazekas vagy Benedek.

Benedek Dalma, aki mindhárom vb-győztes egység tagja volt – Kovács Kati mellett ő képviselte az állandóságot a negyedik beülőben -, szintén kiszorulhat a négyesből, mert az első szegedi versenyen csak a hetedik lett. Benedeket kiikszelték négy éve, most sem kedvező a helyzete, bár elsősorban önmagát hozta nehéz helyzetbe.

200: Janics, de eltűnt a versenyrutinja

Janicsnak kétszázon még egy győzelem kell, hogy az olimpiai műsorba most bekerülő távon ott lehessen Londonban.

„Többször is tárgyaltam a kapitánnyal, aki azt mondta, nyugodjak meg, készüljek ilyen intenzitással továbbra is. Jó úton haladok, azt is mondta. Látta és mérte saját stopperével, hogy a felkészülés alatt tudtam jobbat. Sokkal jobbat. Azt is megállapíthatta viszont, hogy hiányzik a versenyrutinom, nyilván a kihagyás miatt veszítettem el” – mondta az Indexnek Janics.

Párosban Kovács és Janics együtt is fog készülni Szolnokon a következő válogatóra, mert Kozák és Szabó mögött ugyan lemaradtak, mindenki mást legyőztek. És mint említettük, ha Kozák az egyest választja, akkor Szabónak új társat kell keresnie. Janics és Kovács kihívója így  valószínűleg a Szabó, Csipes páros lesz. Csipes Benedekkel nem ment jól, Szabóval talán erősebb lesz. Ha a Janics-Kovács páros nyeri a válogatót, megkapják az esélyt, hogy sorrendben harmadszor is elsők legyenek az olimpián.

A férfiaknál a Dombi, Kökény páros nyert, a kihívó (Tóth és Kulifai) visszalépett, így ők készülhetnek is az ezer méterre.

A négyes összetétele viszont még kérdéses. A visszalépő páros a négyesre koncentrál mostantól - Fábiánné húzása bejöhet -, mert vélhetően Paumannal illetve egy negyedik versenyzővel fogja megszorongatni az idősebbeket: Kammerert, Kucserát valamint Vereckeit. Az ő versenyük is a már említett júniusi időpontban lesz. Fábiánné azt mérte fel, hogy a páros nem képes annyit fejlődni, ami elég, a négyesben viszont akár át is törhetnek.

Kenuban egy kvóta van, nagy meglepetés lenne, ha nem a címvédő Vajda Attila szerezné meg.