Birkózó olimpiai selejtező: Ligeti és Kozák küzdhet kvótáért

2012.04.21. 16:16

Ligeti Dániel és Kozák István küzdhet ötkarikás kvótáért a birkózók Szófiában zajló olimpiai selejtezőjén, melynek második, szombati napján egy szabad- (120) és öt kötöttfogású súlycsoport küzdelmeit bonyolítják le.

Az idén Eb-ezüstérmes, nehézsúlyú, szabadfogásban szereplő Ligeti ugyanolyan simán győzte le a negyeddöntőben a 2009-ben és 2010-ben vb-bronzérmes görög Joannisz Arzumanidiszt, mint az előző fordulóban a lengyel Bartolomiej Bartnickit. Az első menetben ledöntötte riválisát, aztán lábait összefogva megforgatta, majd állásból folytatva még egyszer földre vitt őt (3-0). A folytatásban egy mögékerüléssel zárta le az összecsapást (1-0). A londoni indulási jogért az ukrán Olekszandr Hocianivszkijt kell legyőznie a legjobb négy között.

Kozák a kétszeres junior vb-bronzérmes örmény Alekszandr Mikaeljannal találkozott. Sem az első, sem a második menetben nem volt értékelhető akció állásból, így előbbit azzal nyerte a magyar, hogy kivédekezte a parterhelyzetet (1-0), utóbbit pedig azzal, hogy fordított helyzetben kiemelte és eldobta riválisát (2-0). A kvótáért az azeri Kamran Mammadov lesz az ellenfele az elődöntőben.

A 84 kilós Lőrincz Viktornak nem sikerült kihasználnia, hogy igen kedvező sorsolást kapott és a kvótát érő döntőbe vezető úton igazán nehéz ellenfelek híján volt, ugyanis kikapott a görög Teodorosz Tunuszidisztől. Az első menet tusakodása után kékmezesként a görög térdelt le először, de a magyar nem tudott vele mit kezdeni (0-1), a második menetben pedig fordított helyzetben billentéssel győzött (0-1) Tunuszidisz.

Minden súlycsoportban csak a döntősök jutnak olimpiai kvótához. Azoknak, akik vereséget szenvednek a fináléba vezető úton, még két lehetőségük marad: a jövő hétvégén a kínai, valamint a két hét múlva esedékes helsinki kvalifikációs versenyen válthatják meg londoni repülőjegyüket.