Böjt nehezíti a muzulmánok dolgát

2012.08.01. 19:38
Kemény pluszterhet pakolt a vallási előírások betartása néhány muzulmán sportolóra. 32 év óta először a nyár közepére, pont az olimpia idejére esik a muzulmán böjti hónap, a ramadan. Ilyenkor napkeltétől napnyugtáig. Hajnali négytől este fél tízig nem ehetnek, nem ihatnak a hívők.

Komoly vallási problémával szembesültek a muzulmán sportolók. Idén ugyanis július 20-tól augusztus 18-ig tart a ramadán, a muzulmán böjti hónap. A Korán szigorú előírásai szerint ramadán idején napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek vagy ihatnak a hívő muzulmánok. A feladat általában nem megoldhatatlan, de az olimpikonoknál szinte kivitelezhetetlen. Főleg, mert most nyári hónapra esik a ramadán, tehát napkelte előtt hajnali fél négykor, napnyugta után este fél tízkor ehetnek a hívők.

A New York Times beszámolói szerint a muzulmán országok közül több kreatív megoldást talált a problémára. A Korán vonatkozó sorai szerint a betegek vagy az úton lévők későbbre halaszthatják a böjti időszakot. Kérdés, hogy mennyiben tekinthető utazónak valaki, aki 16 napig egy helyen van.

A legegyszerűbben az egyiptomiak oldották meg a helyzetet. Az egész iszlám világ legtekintélyesebb oktatási intézménye, a kairói al-Azhar Egyetem hittudósai fatvát adtak ki, miszerint a sportolóknak nem kell böjtölniük. De ez csak az egyiptomiakra vonatkozik.

A legtöbb muzulmán ország sportolói saját belátására bízta a böjtölést. A brit evező, Moe Shibi például hittudósokkal konzultálva arra jutott, hogy ugyan nem böjtöl, cserébe naponta hatvan adag ételt ajánl fel a rászorulóknak.

A marokkói focicsapat 22 tagjából viszont kilencen is a böjt mellett döntöttek, alaposan megnehezítve ezzel holland edzőjük, Pim Verbeek dolgát, írja a Times.

A marokkói olimpiai futball válogatott július 26-án Glasgowban
A marokkói olimpiai futball válogatott július 26-án Glasgowban
Fotó: Stanley Chou / Europress / Getty

A böjtölőkkel ugyanis nem tud napközben edzeni, mert teljesen erőtlenek. Így 13 játékosnak délben, kilenc másiknak este tart edzést. „Július 20. óta nem volt közös csapatebédünk. Gondolom, hogy ez érdekes, de nem jó” – mondta.

De az étkezésnél is nagyobb probléma, hogy a böjtölők nem is ihatnak. A marokkói csapat Honduras elleni meccse után két játékos is annyira kiszáradt, hogy egyszerűen nem tudtak vizeletmintát adni a doppingellenőröknek. Két teljes órán át kellett rájuk várni a stadionban. „Mondhatom, élmény volt” – mesélte a szövetségi kapitány.