Vért kellett izzadni a brazilverésért

2012.04.07. 15:38
A macedónok után a brazilokat is legyőzte, kijutott a londoni olimpiára a magyar férfi kézilabda-válogatott a göteborgi selejtezőtornán.

A magyar férfi kézilabda-válogatott macedónok elleni győzelme akkor ért valamit, ha Brazíliát is legyőzi az olimpiai selejtező második meccsén. A legutóbbi meccsen 36-24 volt az eredmény, de abból a győzelemből nem szabadott kiindulni.

A magyar kapuban Fazekas kezdett, Császár irányított, Perez és Mocsai volt a két átlövő, Zubai a beálló, Gulyás és Iváncsik a két szélső. Ez a felállás előrevetítette, a nyitott védekezés ellen Pereznek főszerep juthat.

Az első gólunkat Gulyás indulásból lőtte, Teixeira azonnal válaszolt rá, majd ugyanő kopizta első gólját, rárontott a falra, és bepattintotta, Zubai egalizált (2-2). A védelem közepén Laluska és Schuch volt, de csak a tizenegyedik percre sikerült ellépni a rohanó a braziloktól (8-5). Egy lerohanást épp Schuch fejezett be sikeresen.

A 18. percben már 11-7 volt, innen viszont három gólt kaptunk, olykor érződött a sebességen, de még inkább a pontosságon, hogy a pénteki meccs sokat kivett a csapatból. Iváncsik 12-10-re módosított, kínaiból kaptunk gólt, Perez viszont vetődve bombázott a jobb felsőbe. Az utolsó öt perc 14-12-vel kezdődött, mert Iváncsik átlövésgólt szerzett, Mocsai szerencséset, Zubai üres kapusat, Császár rossz büntetője miatt a félidőre csak egy gólt volt ide, 16-15-re vezettünk.

A sok hibát jól érzékelteti, hogy Fazekas 38 százalékon állt a félidőben, míg riválisa harmincon, így is csak egy volt az előny.

A második félidőre a kapitány behozta Harsányit és Krivokapicsot, aki tökéletesen készített elő kétszer is Pereznek. Emellett szembetűnő volt, hogy a védekezésünk javult fel és keményedett. A brazilok csak a hetedik percben lőtték első góljukat. A 40. percben időt kértek, ekkor 20-16-ra vezettünk. Innen viszont megint két gólt kaptunk – Krivokapicsnak sem ment úgy, ahogy egy napja, elszórt labdákat -, így nem nyugodhattunk meg.

Lékai és a szélsők percei következtek, 24-21-nél Mocsai időt kért. A koncentráció javítása ekkor sem sikerült igazán, mert most Harsányi hetest, Iváncsik pedig ziccert hibázott. A huszonkettedik brazil gólnál Mocsai hevesen reklamált – Borges lába érezhetően leért -, amiért sárgával büntették. Perez 25-22-re alakította az állást, most Iváncsik lőtt hetesből kapufára. A brazilok egy erősen passzív támadást befejeztek, a következő támadásnál pedig Krivokapics és Lékai sem tudott lemenni, ezt pedig Santana használta ki (25-24).

A csarnokban lévő macedónok azonnal elkezdtek a braziloknak szurkolni, akik öt perccel a vége előtt az egyenlítésért támadtak. Eladták a labdát, Lékai azonban fölélőtt, Fazekas pedig kiszedte az átlövést a felsőből. Lékai másodszor már nem hibázott, de azonnal jött a válasz. Három perccel a vége előtt Iváncsik egy rendkívül hosszú támadást fejezett be a szélről, de megint gyorsan jött rá a válasz.

Császár átlövésgólja 28-26-ot jelentett. Fazekas védett másfél perccel a vége előtt, utána viszont már nem tudott. Az utolsó percre így is egygólos előnnyel mentünk. 39 másodperccel a vége előtt Mocsai időt kért. Krivokapics lőtte el a labdát, a kapus védett, Zubai nemcsak összeszedte a kipattanót, hanem be is vágta 12 másodperrcel a vége előtt. Az ellentámadás veszélytelen volt.

Ezzel meglett a második győzelem, és mivel a svédek 27-23-ra legyőzték Macedóniát, a magyar válogatott kijutott az olimpiára.

Eredmények

Olimpiai selejtező (Göteborg), 2. forduló:
Magyarország-Brazília 29-27 (16-15)
Scandinavium, 3000 néző, V: Raluy, Sabroso (spanyolok)
gól: Iváncsik G. 6, Császár 6/2, Perez 5, Zubai 4, Lékai 3, Gulyás 2, Mocsai 1, Harsányi 1, Schuch 1, illetve Pacheco 6/2, Borges 5, V. Teixeira 4, Ruy 3, H. Teixeira 2, Pires 2, Th. Santos 2, Santana 1, Bortolini 1, Silva 1
Később:
Svédország-Macedónia 27-23
pénteken játszották:
Svédország-Brazília 25-20
Magyarország-Macedónia 28-26
vasárnap:
Brazília-Macedónia 14:45 ó
Magyarország-Svédország 17:05 ó
Az első két helyezett vehet részt a londoni olimpián.

Mocsai Lajos, magyar szövetségi kapitány: „Nagyon rossz, kellemetlen a brazil csapat ellen játszani, főleg a szokatlan védekezése miatt. Ahogy kielemeztük a brazilok pénteki mérkőzését, láttuk, hogy kapitányuk mindenkinek 15-20 perc játékidőt adott, vagyis próbált tartalékolni ellenünk. Nekünk erre nem volt módunk a macedónok elleni presztízscsata miatt. A meccset sokáig kézben tartottuk, hol a nagy lövőink játszottak, hol egy mozgékonyabb szerkezetű egység állt fel. Azonban a végén fontos pillanatokban több ziccert kihagytunk, ellenünk két kiállítást ítéltek, így felhoztuk a brazilokat. Ha ez nem lett volna, akkor előbb eldőlt volna a mérkőzés."

Javier Cuesta, a brazilok spanyol szövetségi kapitánya: „Gratulálok a magyaroknak a győzelemhez. Elégedett vagyok a csapatom teljesítményével, megnehezítettük a jobb ellenfél dolgát. Keményen harcoltunk, hogy mi jussunk ki az olimpiára. Fokozatosan fejlődünk, és reméljük, jövőre még jobbak leszünk."

Zubai Szabolcs: „A brazilok nagyon kulturált, érett kézilabdát játszanak. Tudtuk, hogy a hatos falon kívül bármilyen formációban tudnak védekezni. A sok kihagyott ziccerünk megbosszulta magát, ezért volt izgalmas a vége. A végére Krivóval (Krivokapicc) gólpasszt beszéltünk meg, így sikerült, hogy a brazil kapuson át adott nekem labdát. Még jó, hogy belőttem!"

Iváncsik Gergő: „Sajnos, nem volt olyan hangulat, mint pénteken, de legalább sikerült felpörögni, és fel tudtuk venni a harcot a brazilok nyitott védekezése ellen. Kár, hogy sok ziccert kihagytunk, ebben sajnos élen jártam."

Lékai Máté: „Ez a brazil csapat sokkal jobb, mint amelyiket a tavalyi vb-n legyőztünk. Nehéz ellenük jól játszani, főleg a kellemetlen védekezés miatt. A meccset 50-55 percen át uraltuk, utána kihagytunk sok százszázalékos ziccert, és ezzel felhoztuk őket."