Maradt a bronz, harcolni fogunk érte

2012.08.07. 22:39
Nem jutott döntőbe a magyar női vízilabda-válogatott, öt napon belül másodszor kapott ki Spanyolországtól. Ahogy a csoportmeccseken, az elődöntőben is sokszor pontatlanul játszottak a mieink. Ezúttal 10-9 lett a vége.

Elődöntőt játszott Spanyolország ellen a magyar női vízilabda-válogatott. Az első negyedben már kettővel is vezettek a spanyolok, de aztán előnyből szépítettünk. A második játékrész elején már három góllal ment el a rivális. Szűcs Gabriella két találatával zárkóztunk, de egyre nyomasztóbb lett a spanyol fölény. A második negyed utolsó előtti percében már 7-3 is volt oda. Aztán Antal Dóra és Keszthelyi Rita találataival sikerült feljönni, és a második félidőre szorosabbá tenni a meccset.

A harmadik negyedben Bujka Barbara góljával egészen közel kerültünk a spanyolokhoz, de amikor éppen feljöhettünk volna, az olasz-horvát bírópáros gondoskodott arról, hogy ne legyen túl szoros a meccs. Természetesen nem a bírókon múlott, mert a legfontosabb szituációkban rengeteget hibáztunk, a legfontosabb passzok, vagy lövések rendre a spanyol kezekben haltak el. Fiatal válogatottunk nem tudta felvenni azt a ritmust, amit egy olimpiai elődöntő jelent. A csapat alapját a 2011-es junior vb-n második válogatott adta, akiknek még talán túl nagy feladat volt egy olimpiai bajnoki elődöntő.

A lányok ennek ellenére derekasan küzdöttek, de az utolsó nyolc percekben már egyre több hiba csúszott be, ráadásul alapembereink pontozódtak ki. 7-10-ről sikerült egygólos hátrányba feljönni. Sőt az egyenlítésért támadtunk, de már nem volt meg a kellő erő a fordításra.

A tizenháromfős keretben kilenc olyan játékos van, aki 23 éves vagy még fiatalabb. Ha a 32 éves Drávucz Ritát nézzük, akkor ebben a csapatban még legalább két olimpia benne van.

Út az elődöntőig

A magyar válogatott a csoportkörben nagyon szoros meccsen, éppen csak kikapott az olimpiai döntőt játszó amerikaiktól. Hatalmas csatában legyőzte Kínát, majd 13-11-re kikapott a spanyoloktól. A válogatottunk egészen parádés játékkal búcsúztatta a negyeddöntőben az oroszokat, majd - ahogy a junior-vb döntőben és a csoportkörben is - a spanyolok megint megoldhatatlan feladatot jelentettek.

Merész András szövetségi kapitány a mérkőzés után azt mondta, „büszke vagyok a csapatomra. Körülbelül egy éve játszottunk a spanyolokkal, amikor azt mondtam, ez a két együttes lesz a jövő csapata, most mindkettő éremért játszhat az olimpián. Nekünk nehezebb lesz a bronzért játszani, mint az aranyért lett volna, ráadásul az ausztrál válogatott semmivel sem rosszabb, mint a döntős amerikai. Az itteni szurkolók és az otthon értünk szorítók azonban megérdemlik, hogy a csapat a szívét-lelkét kitegye a bronzmeccsen. Ez ma is megtörtént, de az akarás talán görcsösségbe ment át."

A játékvezetői tevékenységet firtató kérdésre, mely szerint a spanyolok rögtön az elején két kiállítást kaptak, Merész az MTI-nek így válaszolt: „Vereség után nem illik a játékvezetőkkel foglalkozni, saját magunkkal kell."

Takács Orsolya: „Jobbak voltak a spanyolok, jobban elviselték a terhet, hogy döntőbe lehet jutni. Az előnyök kihasználásán is múlt, a védekezésünk a meccs második felére összeállt, feljöttünk egy gólra, de nem tudtunk élni a lehetőséggel. Meg akarjuk szerezni a bronzérmet!" Drávucz Rita csapatkapitány: „Az elején elengedtük őket, nem kellett volna. Az utolsó negyedben is küzdöttünk, akartunk, de támadásban és védekezésben is sokat hibáztunk, így én is. Maradt a bronz lehetősége, harcolni fogunk érte."

A másik ágon az Egyesült Államok csak hosszabbításban győzte le Ausztráliát, velük játszunk csütörtökön 19:40-kor. A magyar válogatott öt meccséből hármat elveszített, az Ausztrálok négyet nyertek, egyet veszítettek, éppen az elődöntőt az Egyesült Államok ellen.