Cseh László nem dőlt be Phelps altatásának

2012.04.13. 17:41

Ketten együtt nyolc hónapot voltak edzőtáborban, így vezették fel Janics Natasa és Cseh László közös beszélgetését. A Telekom két szponzoráltja nagyon komolyan készül az olimpiára, bár óriási különbség, hogy Cseh már kijutott, míg Janics előtt válogatók állnak, és a hazai női kajakos mezőny erősségét ismerve, az is megfelel egy olimpiának.

„Várható volt, hogy 400 vegyesen is rajtolni fog Michael Phelps. Eddig is biztos voltam benne, engem nem zavart meg, mindig mondtam, hogy várjunk ezzel" - vágott bele a Pekingben három ezüstérmet szerző Cseh.

000 DV1011903
Fotó: Francois Xavier Marit

"Nem éltem bele magam abba, hogy nem kell megküzdeni vele. Nem ködösített, szerintem egyszerűen csak olyan érzete volt, amikor kiszállt a pekingi medencéből, hogy a leginkább embert próbáló számban már nem fogja kínozni többé magát. Megértem őt, nekem is volt olyan, hogy nem akartam a 400 vegyest, de akkor meg arra gondoltam, hogy a legjobb eredményeimet abban a számban értem el, ezért nem adhatom fel, nem adhatom meg azt az örömet az ellenfeleimnek, hogy nem leszek ott a rajtkövön. Van az úgy, hogy egy sportoló a korábbi kijelentését semmissé teszi. Azt hiszem, Phelps ki is vívja az indulási jogot, még ha van is konkurenciája. Ennél is biztosabb vagyok abban, hogy Ryan Lochte ott lesz Londonban. Nekem mindenesetre jó, ha egymással foglalkoznak, ha a revánsot akarnak venni egymáson, mert akkor én nevető harmadikként akár meg is előzhetem őket.”

Cseh a május végi Európa-bajnokságon a két vegyes számban egész biztosan indul, a 200 pillangó mellett a 100 pillangót is bevállalja, a vegyes váltóban is pillangó lenne az ő szakasza. A 4x100-as gyorsváltóban is úszik, kvótát akar szerezni.

„Minimum 110 kilóval szoktam szériát vállalni a fekve nyomásnál. 120 fölé nem szoktam menni, mert nem az a cél, hogy szétdurranjanak az izmaim. Ha megcsinálom a szériákat, boldog vagyok. De nekem a kis súlyok is fontosak, azokkal harmincas adagokat is nyomok, mert nemcsak erőt, hanem gyorsaságot is fejlesztünk. Azt hittem, a szülés után majd az állóképességemet kell leginkább fejlesztenem, ehhez képest a gyorsaságom veszett el. Úgyhogy most azért dolgozunk, hogy visszaszerezzem. Igen, mondják, hogy a gyerek erősebbé tesz, egyelőre csak annyit érzek, hogy nem vagyok fáradhatatlan. Szerencsére a legjobb barátnőm, Piroska, amikor csak lehetett, mellettem volt Bulgáriában és Portugáliában is, így kaptam segítséget. A férjemtől is, ha kellett, ő is pelenkázta Milenát. Tipikus férfi, a pelenkához nem szívesen áll” – ezek már Janics Natasa szavai voltak.

D KZG20111005003
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A háromszoros olimpiai bajnok kajakos hozzátette, nagyon szívesen menne ezúttal is Kovács Katival párosban, de minden a május 18-i válogatón dől el. Akkor derül ki, hogy a párost egyáltalán vállalhatja-e, vagy az egyesre fog tovább készülni. Londonban az ötszáz egyest és párost képtelenség bevállalni, mert tíz perc sincs a két szám rajtja közt.

„London még messze van, nekem egyelőre öt hetem van a magyar válogatóig, addig rá kell találnom arra a pár csapásra, ami pillanatnyilag még hiányzik ötszázon.”

Janics péntek délelőtt is edzett, öt darab ötszázat nyomott le, mielőtt autóba ült.