Cseh László talizmánja lesz ez a csipesz

2012.05.28. 09:34

A debreceni úszó Európa-bajnokságon Cseh László hat számban állt rajthoz, és mindegyikben érmet szerzett. Háromszor nyert (200 és 400 vegyes, 200 pillangó), egyszer ezüstérmet hozott el (100 pillangó), a két váltóban (4x200 gyors, 4x100 vegyes) pedig bronzérmes lett.

Felszabadultan versenyzett, 2008-as önmagához hasonlította formáját, hozzátéve, hogy azóta nem is volt ennyire könnyed. Új edzésmódszerekkel készül, mert továbbra is vágya, hogy a két amerikait (Ryan Lochte és Michael Phelps) legyőzze a londoni olimpián.

Csehnek valamennyi versenyszámában volt orrcsipesze.

„Nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani ennek. Természetesen azért van, hogy ne menjen az orrába a víz a fordulóknál, illetve delfinezésnél. Azt vettük észre, hogy nincs akkora szükség arra, hogy az orrán is levegőt vegyen, elég csak a száján. Többet nyerünk azzal, ha csipeszt használ, mintha az orrán is levegőhöz jutna. A delfinezés ugyanis stílusának egyik legfontosabb része” – adott szakmai magyarázatot edzője, Turi György.

000 DV1176689
Fotó: Ferenc Isza

Ez a csipesz Londonban is szerencsét hozhat, mert a kiélezett versenyben minden tized számít az éremszerzéskor.

Cseh 200 vegyesen a világranglista második helyére jött fel, három tizeddel van Phelps mögött. 200 pillangón a harmadik legjobb időt érte el, japán és ausztrál előzi meg, Phelps előtt van. 400 vegyesen a hatodik, de Phelps előtt van három tizeddel.

A 400 vegyesről a 14-szeres olimpiai bajnok korábban, még Peking után azt mondta, nem akar indulni, de ennek lehetőségét már nem zárta ki idén. Az amerikai válogatót még nem rendezték meg.