Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Hibátlanul kezdtek a kajak-kenusok

2012.08.06. 12:52
Dombi Rudolf és Kökény Roland kajakpárosa 1000 méteren és az 500-as női kajaknégyes is megnyerte hétfői előfutamát, így mindkét egység bejutott a szerdai döntőbe a londoni olimpián, csakúgy, mint a futamában második és címvédő kenus Vajda Attila.

A friss Európa-bajnok Dombi, Kökény kettős - a fiatalság és a rutin kombinációja, Kökény ugyanis 36, társa 25 éves - a 12 hajós mezőny második előfutamába kapott besorolást. Dombinak erőt adhatott, hogy barátnője, az úszó Verrasztó Evelyn is szorított neki a lelátón. A magyarok a portugálokkal vívtak nagy csatát az első helyért, és végül magabiztosan - a portugálok megbillenését is kihasználva - nyertek.

„Mindenképpen erős pályát terveztünk, de arra nem számítottunk, hogy a portugálok ilyen nagy erőbedobásra késztetnek bennünket. Kemény menet volt" - nyilatkozott Dombi. „Még szoknunk kell a körülményeket, a hideg, kissé kemény vizet, de szerdáig lesz időnk gyűjteni a kilométereket" - mondta Kökény, aki arra a kérdésre, mi a cél a döntőben, viccesen azt válaszolta, hogy minél előbb szeretnék elérni a célvonalat. „És ha lehet, minél több ellenfelünk előtt" - tette hozzá Dombi.

A Szabó Gabriella vezette Szabó, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összeállítású női négyes a házigazdák, valamint a kínaiak, a franciák, az ausztrálok és a szerbek hajójával küzdött első pályáján. A magyarok - akik júniusban, a zágrábi Eb-n a harmadik helyen zártak - a britekkel voltak csatában, de már féltávnál is vezettek, a célig pedig tovább növelték előnyüket, és a férfi kajakpároshoz hasonlóan fölényes sikert arattak. Figyelmeztető jel lehet ugyanakkor számukra, hogy a másik futamot a nagy rivális németek több mint négy másodperccel jobb idővel nyerték.

„Én úgy érzem, jó pályát mentünk, és nagyon fontos volt, hogy a középfutamban már ne kelljen vízre szállnunk, hiszen Danusának és Katinak tartalékolnia kell az erejét a másik számára is. A döntőig már nem tudunk együtt evezni, de gyakoroltunk eleget, úgyhogy bizakodó vagyok" - mondta a parton az olimpiai újonc Fazekas Krisztina.

A címvédő Vajda Attila előfutama után középfutamában a második helyen végzett, ezzel ő is bejutott a szerdai döntőbe a kenusok 1000 méteres versenyében. Vajda ellenőrzése alatt tartotta ellenfeleit, leginkább arra figyelt, hogy a továbbjutást érő első négy hely valamelyikén végezzen. A finisre öten érkeztek nagyjából együtt, a magyar kenus jó hajrával a német Sebastian Brendel mögött ért célba.

„Már akkor tudtam, hogy nem lesz egyszerű feladatom, amikor megláttam a futambeosztást. Nyilvánvaló volt, hogy valaki ki fog esni. 100-150 méterrel a cél előtt megindítottam a hajrát, és arra mentem, hogy biztosan továbbjussak" - nyilatkozott a szegedi kenus. „Rövid időn belül két pályát is le kellett eveznem, kihajtottam magam rendesen, el is fáradtam. Igazából nem is az ellenfelek jelentik a legnagyobb kihívást, hanem az időjárás, a szél, a hűvös idő. Ezek megnehezítik a dolgomat."