Doppingvétség miatt eltiltották Kővágót

2012.07.26. 09:06

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnoki bronzérmes diszkoszvető. A dobóatléta kétéves eltiltást kapott adminisztrációs hibák miatt.

„A CAS másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, mely szerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól" - áll a MASZ csütörtöki közleményében.

Kővágó Zoltán a 2008-as pekingi olimpián
Kővágó Zoltán a 2008-as pekingi olimpián
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A MASZ tájékoztatása alapján Kővágó ellen a nemzetközi szövetség, az IAAF indított eljárást korábban, ám a háromtagú független magyar doppingbizottság felmentette a versenyzőt, mivel úgy ítélte meg, hogy nem szegte meg doppingellenes kötelezettségeit. A nemzetközi szövetség ezek után fordult a CAS-hoz.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) több millió forinttal támogatta a jogi procedúrát Kővágó Zoltán ügyében. Török Olivér, az MOB sajtófőnöke elmondta, hogy a diszkoszvető ellen tavaly indult eljárás, mivel kivonta magát a doppingellenőrzés alól, és ezzel doppingvétséget követett el. A MOB meg volt győződve a versenyző ártatlanságáról, ezért támogatta a Magyar Atlétikai Szövetségnek (MASZ) a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) benyújtott fellebbezését.

A Nemzeti Sport úgy tudja, 2011 augusztusában kereste volna meg Kővágó Zoltánt egy osztrák doppingellenőr egy olyan lakcímen, amit a magyar atléta korábban a holléti nyilvántartásában megadott, de ez a cím közben megváltozott. Az osztrák ellenőr azt állítja, hogy kapcsolatba lépett az atlétával, telefonon is beszéltek, de megtagadta az ellenőrzést. Kővágó ezzel szemben tagadja, hogy az ellenőr kapcsolatba lépett volna vele. Igazát híváslistákkal és tanúvallomással is próbálta alátámasztani, de a CAS ezeket nem vette figyelembe tárgyi bizonyítékokként.

Az atléta augusztus 4-én utazott volna a játékokra.

Eredetileg két magyar diszkoszvető szerzett jogot a londoni részvételre, de a másikat, Fazekas Róbertet már be sem nevezte - két hete - a MOB, mivel a dobóatléta szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki.

A 2004-es athéni olimpián ezüstérmes dobóatléta Londonban is éremesélyesnek számított, a helsinki Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, az idei világranglistán 68,21 méterrel az ötödik legjobb dobó. A sportdöntőbíróság ítélete jogerős, további fellebbezésre nincs lehetőség.

Kővágó a Kamila Skolimowska olimpiai bajnok kalapácsvetőnő emlékére rendezett atlétikai versenyen Varsóban, 2011. szeptember 20-án.
Kővágó a Kamila Skolimowska olimpiai bajnok kalapácsvetőnő emlékére rendezett atlétikai versenyen Varsóban, 2011. szeptember 20-án.
Fotó: Bartlomiej Zborowski / MTI

Kővágó a második a londoni játékokra szintet teljesített atléták közül, aki doppingvétség miatt nem indulhat: korábban a másik diszkoszvető, Fazekas Róbert került ki a csapatból, miután egy doppingellenőrzés során mintájában sztanozolol nyomaira bukkantak.

Az eltiltott az idén húsz doppingellenőrzésen átesett diszkoszvető a Facebookon reagált: „Bizonyára hallottátok, mit csináltak velem és a magyar diszkoszvetéssel. Becsületemre legyen mondva, nem doppingoltam, de úgy látszik, a sorozatos negatív tesztek és a magyar hatóságok felmentése sem elegendő a bizonyításhoz. Bizonyára egy évvel ezelőtti nyert per újratárgyalásának semmi köze a most kezdődő olimpiához, és bizonyára ez nem egy megrendezett "hadjárat" ellenem. Köszönöm mindenkinek szurkolást, sajnálom, hogy csak ennyit tudtam tenni értetek és a hazáért."

Kővágó a negyedik magyar sportoló, aki nem sokkal az olimpia rajtja előtt kapott eltiltást, és doppingvétség miatt kényszerül kihagyni az olimpiát, a vízilabdázó Török Béla vérnyomáscsökkentője miatt produkált pozitív mintát, az evezős Juhász Adriánnál metilhexanamint talátak, valószínűleg üdítőitallal vette magához, ezért héthónapos eltiltást kapott.

A diszkoszvető augusztus 7-én dobott volna először a londoni selejtezőben.

Kővágó Zoltán karrierje

A diszkoszvető több mint tíz éve ott van a világ élmezőnyében, 1998-ban junior világbajnokságot nyert. Már a 2000-es sydney-i olimpián is részt vett. 2004-ben Fazekas Róbert doppingvétsége miatt a harmadik helyről a másodikra lépett előre. 2008-ban Pekingben a 21. helyen végzett. A 2009-es vb-n már hatodik lett. 2011-ben a visszavonulást fontolgatta, de rövid felkészülés után fogadásból megdobta az olimpiai szintet, majd világranglista vezetőként zárta az évet, a vb-n azonban nem szerepelt  ilyen jól, csak 15 lett, nem tudta megdobni az selejtező szintet. A 2012-es évben élete első Európa-bajnoki érmét nyerte, harmadik lett Helsinkiben, és nyert a New Yorki- Gyémánt Ligán is.