Vérnyomáscsökkentővel bukott a pólós

2012.05.11. 08:33

Pozitív doppingmintát adott a Szeged-Honvéd férfi vízilabda ob I.-es bronzmeccsen az egyik válogatott kerettag.

A játékos A-mintájában találtak tiltott szert, és ezt Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója megerősítette, hozzátéve, hogy ez még nem minősül doppingvétségnek. Mivel folyamatban lévő ügyről van szó, a MACS vezetője nem mondhatja meg, ki az érintett.

D MTI20120106025
Fotó: Kovács Anikó

A 19 fős olimpiai keret egyik játékosa akadt fenn a vizsgálaton, hiszen a MACS-nak elsősorban a keretet kell ellenőriznie. A szegedi Török Béláé a pozitív minta.

A vízilabda válogatott hivatalos honlapja azt is megnevezte, vérnyomáscsökkentőt kapott.

Az érintett így reagált: "nagyon megvisel ez a dolog. Mint kiderült, ez a vérnyomáscsökkentésre szedett tablettám egyik összetevője. Körülbelül egy éve derült ki, hogy velemszületett rendellenességként magas a vérnyomásom, ezt próbáljuk kezelni. Természetesen nem magamtól szedem, szakorvos írta fel, aki úgy látszik, nem tudta, milyen a hatóanyaga. Beleírtam az ellenőrzéskor a jegyzőkönyvbe, hogy Tritace HCT-t használok. Soha nem jutott eszembe, hogy olyan szert szedek, amely a doppinglistán található anyagot tartalmaz. Leírhatatlan, mit éreztem, amikor meghallottam a pozítv esetet. Gyerekkori álmom, hogy olimpiára juthassak ki."

"Nyilvánvaló, nem doppingról van szó, valaki figyelmetlen volt, amikor ezt a gyógyszert adta a játékosnak. Ami a válogatott szempontjából nagyon lényeges: mielőbb el kellene dőlnie annak, mennyi időre függesztik fel Török Béla játékjogát. Ha ez az idő négy hétnél kevesebb, akkor tudok számítani a játékosra, ha ennél több, akkor sajnos el kell tőle köszönnöm, mert az olimpiai felkészülésben nem számíthatok rá" - mondta Kemény Dénes.

Nemcsik Balázs, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára elmondta, a MACS szóban már tájékoztatta az MVLSZ-t arról, hogy egy játékos A-mintájának ellenőrzése pozitív, az írásos anyagot pedig később kapják kézhez. "Amint hivatalos, írásos tájékoztatást kapunk, akkor tudunk többet, és akkor tudjuk megtenni a szükséges lépéseket" - mondta Nemcsik.

A 2000-es olimpia előtt Benedek Tibornak valamint Varga Zsoltnak volt doppingügye, előbbi egy kenőcs miatt nyolc hónapos eltiltást kapott, utóbbi Neo Citránt szedett, ami akkor rajta volt a tiltólistán. Mindketten ott lehettek Sydneyben és mindketten olimpiai bajnokok.