Dudás Miklós: Semmi teher nincs rajtam

2012.08.10. 17:49
A kajakosok újra bebizonyították, hogy mire képesek. Douchev-Janics Natasa és Dudás Miklós az éremért száll majd vízbe. Vajda Attilának sikerült a kvalifikációja a kenusok 200 méteres B döntőjébe, a legjobb esetben kilencedik helyen végezhet.

Douchev-Janics Natasa 200 méteren magabiztosan jutott tovább a döntőbe. A Kovács Katalinnal 500 méteren szerzett ezüst után, Natasa még megszerezheti londoni aranyát. A háromszoros olimpiai bajnok nagy eséllyel indul az aranyért.

Dudás Miklós kiválóan versenyezve jutott be, a kajak egyesek 200 méteres döntőjébe. Nehéz középfutamba került, a 21 éves Dudás a 2010-es vb-győztes brit Ed Mckeever és a francia Maxime Beaumont mögött harmadikként ért a célba. Az első olimpiáján részvevő kajakos elmondta, hogy kicsit izgult amikor meglátta a rajtlistát, mert a világ négy legjobb sprinterével került össze. A célja eddig a döntő bejutás volt, de most már éremért harcol majd.

„Már felkelés után a szobában reggeli tornáztam, próbáltam felpörgetni magam, hogy ne álmosan menjek ki a pályára. Egyáltalán nem izgultam. Fiatal vagyok, pontosan tudom, hogy nem ez életem utolsó olimpiája, semmi teher nincs rajtam. Azt gondolom, hogy ez az egyik titka a sikeremnek. Feldobott a tömött lelátók látványa is, a rajt előtt is körbenéztem és láttam, hallottam, hogy rengeteg magyar van, ez erőt adott. A futamok előtt a családomra gondoltam, hogy mennyire szeretnék örömet okozni nekik" - mondta Dudás.

Vajda Attilának nem sikerült a legjobb nyolc közé jutnia 200 méteren, a B döntőbe kvalifikálta magát. A legjobb esetben is csak kilencedik helyen zárhat. A 2008-as pekingi címét 1000 méteren nem tudta megvédeni, hiszen hatodik helyen zárt a döntőben. A 200 méteres sprintszám pedig Vajdának kicsit nehezebb volt, az 1000 méteres döntő után. A 29 éves kenus bevallotta, hogy nem készült külön erre a sprintszámra. A harmadik húzása után szerinte a szakértőknek egyből feltűnhetett, nem tudta volna titkolni sem.

„Úgy érzem, megérte elindulni 200 méteren is. Ha már lehetőségem volt rá, nem szerettem volna, hogy ne legyen magyar kenus a mezőnyben. Az előfutamomból mindenki továbbjutott, ott nem is nagyon kellett igyekeznem. A középfutamban mindent a rajtra tettem fel, száz százalékosan arra koncentráltam, hogy tökéletesen induljak el"- mondta Vajda.