Egy fal állította meg a magyarokat

2012.08.04. 00:07
Véget ért a dzsúdó az olimpián, miközben Pars Krisztián aranyat ígért nekük. Gyurta Dániel megríkatta a világot. Ilyen volt a pénteki nap.

Elbúcsúztunk a sportágtól, ami sok magyar szívéhez nőtt az utóbbi napokban: véget ért a cselgáncstorna. Az utolsó állomáson szinte szó szerint egy fal, az óriás brazil Silva állította meg Bor Barnát, aki bírói döntéssel lett hetedik a 78 kilogramm felettiek súlycsoportjában. Ezzel együtt is, valószínűleg sok rajongót szerzett magának ezen a héten ez a sport Ungvári ezüstjével, Csernoviczki Éva bronzérmével, Karakas Hedvig csatáival és Joó Abigél hősies feltámadásával. Jó hír azoknak, akik most szerették meg az ipponokat és jukókat: 2013-ban Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot.

A rögtön kiesett bajnok

Ráadásul nem csak magyaroknak hozott drámákat a sportág: pénteken bemutatkozott a tatamin Szaúd-Arábia történetének első női sportolója, Wojdan Shaherkani, aki ugyan szinte rögtön kiesett ipponnal, mégis történelmet írt, és úgy ünnepelték, mintha legalábbis olimpiát nyert volna.

A nap magyarja a sportpályákon Pars Krisztián volt, aki a legjobb eredménnyel jutott a kalapácsvetés vasárnapi döntőjébe. Pars azt mondta, aranyérmet vár magától, főleg, miután kizárták a fehérorosz Ivan Tyihont.

Könnyek között

Azért mondtuk, hogy csak a pályán, mert a világon a legtöbben még mindig Gyurta Dánielt emlegették, egy egészen különlegesen megható gesztus miatt. Aranyérmének másolatát áprilisban elhunyt norvég riválisa családjának küldi el. A norvégok sírva gratuláltak az ott élő magyaroknak.

Ha pedig már úszás: Kapás Boglárka  remek országos csúcsot úszott 800 méteres gyorsúszásban, ezzel hatodik lett a mezőnyben.

Nehéz kezdés

Nem jött viszont össze az egyenlítés a női vízilabdacsapatnak a spanyolok ellen - így csoport harmadik helyén mennek tovább. Vízilabdacsapataink nem kezdték jól az olimpiát, reménykedjünk a jobb folytatásban.

Pénteken ezen kívül egy kosárlabdázónő olyat zsákolt, mint még senki az olimpiákon, Michael Phelps megszerezte 17. aranyérmét, Roger Federer pedig minden idők leghosszabb olimpiai meccsét megnyerve jutott a döntőbe.

Ellenpontnak ott volt a futás Moussambanija, a szomáliai Zamzam Mohamed Farah, akinek 400 méteren 150 méteres hátrányt sikerült összeszednie. Végül azért célba ért.