Egy gatyán múlott az olimpiája

2012.08.01. 08:52

Az angolai nehézsúlyú bokszoló, Tumba Silva kis híján nem indulhatott az olimpián, mert csak egy meze volt, míg a szabályok legalább kettőt írnak elő az indulóknak. Ha véletlenül összevérzi a bokszoló a meccs közben rajta lévőt, váltania kell.

Silvának az angolai olimpiai bizottság csak egyet biztosított, és nem is gondoltak arra, hogy még egyet szerezniük kéne. Amikor hallott erről egy angol sportboltos, azonnal felajánlotta a segítségét. „Találtunk egy neki megfelelőt, és már az országa nevét is rányomtattuk" - mondta Ken Millsa, a Boxfit tulajdonosa.

Silvának ha plusz meze nem is, de plusz Angola-felirata még volt, azt trikójának az elejére varrták fel. A nehézsúlyúnak alig van tapasztalata, az egykori brit világbajnok, Chris Eubank fedezte fel, aki egy üzletember kérésére utazott Angolába, hogy a 2016-os és 2020-as olimpiára készítsen fel bokszolókat.

Eubank azonban úgy gondolta, Silva már most is megüti azt a szintet, hogy versenyezzen, az angolai az ő bátorítására ment az olimpiára, bár közel sem volt ideális a felkészülése, alig valami emlékeztette arra, amit boksz edzőteremnek hívunk.

„Az alapdolgokért is meg kellett harcolnunk. Bokszzsák? Nem volt. Gyakorló kézpárnák? Az sem. Bokszkesztyű? Igent mondanék, de az az igazság, hogy régi bandázsokkal tekertük be az öklét. De ha még szereztünk is kesztyűt, senki nem volt képes arra, hogy kifizesse" - monda Eubank.

A mester azért bízik az angolaiban, bár nem az iskolázottsága miatt. „A legtöbben jobban bokszolnak Tumbánál, de ha ő megüt valaki, az 15 másodpercre kifekszik. Ennek a fiúnak dinamit van az öklében."

Ezt először szerdán bizonyíthatja, az olasz Russo Clemente ellen, aki 2008-ban ezüstérmes volt a pekingi olimpián. Silva kétszeres angolai bajnok, de a nemzetközi tornákon csak két meccset élt meg, a 2011-es Afrikai-bajnokságon és a 2012-es olimpiai kvalifikációs tornán is kikapott a selejtezőben, így az olimpiára szabadkártyával jutott ki.