11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Egy góllal vertük a címvédő franciákat

2012.07.22. 20:57 Módosítva: 2012.07.22. 20:57

A magyar férfi kézilabda-válogatott szenzációs játékkal 23-22-re nyert a pénteken kezdődő londoni olimpián címvédőként pályára lépő, világbajnok francia csapat otthonában, a Dunkerque-ben rendezett vasárnapi meccsen.

A győztes gólt a mezőny legjobbja, Császár szerezte húsz másodperccel a mérkőzés vége előtt. Az utolsó hazai lövést, közvetlenül a végső dudaszó előtt, a végig remekül védő Fazekas fölé ütötte.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány az olimpiai keretbe jelölt tizennégy játékosnak adott bizalmat, a tartalék Laluska nem játszott.

A kapuban Fazekas, a védekezésben pedig először Harsányi-Mocsai-Nagy L.-Ilyés-Zubai-Iváncsik G. hatos kezdett. Utóbbi hamar kisebb kézsérülést szenvedett, így helyén Vadkerti folytatta. Nagy bombagóljára négy góllal válaszolt a házigazda, és főként a kapus Omeyer, valamint Narcisse remek játékával a 21. percben már 11-6-ra vezetett. A szünetre három gólra csökkent a franciák előnye.

A fordulás után gyors gólokkal és Fazekas bravúrjaival fordított a magyar csapat az olimpiai és világbajnok ellen, amely hét perc után tudott csak betalálni. A házigazdák azonban összekapták magukat, így a 41. percre már ismét náluk volt az előny (17-16). Mocsai időt kért, és negyedórával a vége előtt megint fordult a kocka (18-19), és a rövid időre beálló Mikler büntetőt fogott. A folytatásban remekül védekezett mindkét csapat, alig esett gól. Császár 20-20-nál ziccert rontott, de később kétszer úgy volt eredményes, hogy a francia kapusok hozzáértek a lövéséhez.

Az utolsó perc 22-22-nél Fazekas-védéssel indult, majd húsz másodperccel a vége előtt Császár a falon egyedül áttörve betalált. Az utolsó támadásuk előtt időt kértek a franciák, majd Ilyést kiállították. A záró, Narcisse-lövést Fazekas fölé tolta.

Jegyzőkönyv

Franciaország-Magyarország 22-23 (14-11)

gól: D. Narcisse 5, Karabatic 4, Honrubia 3/1, Joli 3/1, Sorhaindo 3, Barachet 2, B. Gille 1, Fernandez 1, illetve Császár 7/4, Nagy L. 3., Gulyás 2, Vadkerti 2, Zubai 2, Harsányi 2, Perez 2, Iváncsik G. 1, Mocsai 1, Lékai 1

Mocsai Lajos elvileg a mostani teljesítmények alapján dönti el legkésőbb péntekig, hogy Laluska a tartalékból előre lép-e a tizennégyes olimpiai alapcsapatba, de a látottak alapján aligha lesz változás.

„Drámai végjátékban sikerült a magunk javára fordítani a mérkőzést" - nyilatkozta Mocsai Lajos szövetségi kapitány. „A franciákat 5-6 ezer szurkoló segítette, mégis nagyon jól helytálltunk idegenben, egy igen erős csapat ellen. Az is jó volt, hogy látszódott: fizikailag bírjuk a világ- és olimpiai bajnok ellen, de semmiképpen nem szabad túlértékelni ezt a győzelmet! Az olimpia más lesz, ott igazi tétre mennek a mérkőzések majd a legutóbbi Eb első négy helyezettje, valamint Ázsia legjobbja ellen. Sok tanulságul is szolgált a meccs, hiszen nem ez volt az első eset, hogy a kezdő tíz-tizenöt percben lanyhábban, nem kellő keménységgel játszunk. A siker persze fontos, szükség van rá, mert ettől is jobban összekovácsolódik a csapatunk. Szeretnénk az olimpiáig hátra lévő egy hetet hasznosan tölteni, lesz még erősítő edzés is, és kedden találkozunk a britekkel egy edzőmeccs erejéig. Hogy lesz-e változás a keretben, majd eldöntöm, de tény, most jól játszottunk."

A válogatott kedden átbuszozik Londonba, és még aznap este találkozik a brit válogatottal az egyik olimpiai helyszínen, a Copper Boxban.  • Hírek
  • Bankszámla