Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Egy női bokszkvóta az elvárás a vb-n

2012.05.10. 15:29

Szombaton kezdődik a kínai Csinhuangtaóban (Qinhuangdao) a női ökölvívó-világbajnokság, mely az olimpián most bemutatkozó szakág képviselőinek az egyetlen lehetőség a kvalifikáció megszerzésére. A magyar küldöttség bízik benne, hogy a három súlycsoportból egyben sikerül kiharcolni a londoni szereplést.

A tízfős magyar csapatból az olimpia miatt különösen az 51 kg-ban induló Ancsin Katalinra, a 60 kg-ban szereplő Szabó Beátára és a 75 kg-ba két éve a játékokért lefogyasztó Kovács Máriára irányul kiemelt figyelem. A vb-n 24 kvótát osztanak ki, Európából azonban csak 4-4 versenyző járhat sikerrel súlycsoportonként.

Hármójuk közül egyértelműen Kovács Mária számít a legesélyesebbnek arra, hogy a négy legjobb európai között legyen Csinhuangtaóban. A pécsi sportoló a női boksz nemzetközi szinten is kiemelkedő alakja, felsőbb súlycsoportokban két világbajnoki és három Európa-bajnoki címet szerzett, 2010-ben már 75 kilósként volt bronzérmes a vb-n. Ancsin Katalin még 48 kilósként volt vb-ötödik, míg Szabó Beáta Eb-n szerzett ötödik helyet korábban.

"Nagyon fiatal és tapasztalatlan ez a társaság, így csak akkor van esélyük valamilyen eredményt elérni, ha nagyon kedvező a sorsolásuk, például az elején nem találkoznak hazai versenyzővel - mondta Csötönyi Sándor. - Túlzott elvárásaink nem lehetnek velük szemben, az olimpiai szereplésre vagy egy érem megszerzésére talán Kovács Marinak van esélye a múltja, az eredményei és a tudása alapján, de ő is 11 kilót fogyasztott a kvalifikációs hely reményében. Ha egy kvótát szereznénk Kínában, akkor nagyon elégedett és boldog lennék."

Kovács László szövetségi kapitány is hasonlóan látja az esélyeket. Kiemelte, hogy a három olimpiai kategóriában nagyon felduzzadt a mezőny, sokan fogyasztottak, vagy adott esetben híztak fel ötkarikás súlycsoportba: "Éppen ezért a világbajnokságon hatalmas bravúrt jelentene a magyaroktól, ha sikerülne kvótát szerezniük" - mondta a kapitány.

A világbajnokság jövő szombaton zárul.
A magyar csapat:
48 kg: Böde Anita
51 (olimpiai): Ancsin Katalin
54: Némedi Varga Csilla
57: Nagy Kornélia Kitty
60 (olimpiai): Szabó Beáta (edző: Vona János)
64: Csősz Nikolett
69: Nagy Bianka
75 (olimpiai): Kovács Mária
81: Nagy Tímea
+81: Szatmári Petra