Elájult, kisírta magát és bronzot nyert

2012.07.28. 17:29 Módosítva: 2012.07.28. 18:34

A legfontosabb: megvan a londoni olimpia első magyar érme, a 48 kilós Csernoviczki Éva szerezte. Napra pontosan húsz éve Kovács Antal győzelme után megvan az újabb magyar dzsúdóérem, a női szakág pedig az első érmét szerezte az olimpiák történetében.

„Ezért jöttem, igen” - mondta a világbajnok japán Fukumit aranypontos iponnal először legyőző tatabányai versenyző.

„Jó kérdés, hogy lehetett-e volna több, nem vagyok telhetetlen, bár igaz, a második meccsembe, a belga van Snick ellen belealudtam, pedig vezettem, a kezemben volt a meccs, alig több mint egy perc volt vissza. Utána pedig elájultam, miután megfogott, olyan jól sikerült a fojtása."

Csernoviczki nem is bírta ki könnyek nélkül, amiben az összes fájdalma benne volt, hiszen ha nyer, akkor a későbbi győztes brazil Menezest kellett volna a döntőért vernie, és ellene pozitív a mérlege.

"Aztán rendeztem a gondolataim, félórát pihentem, ezalatt elmúlt a szédelgésem, és összekaptam magam a kínai ellen a vigaszágon, és mondhatom: megvertem. Ahogy a japánt is a hosszabbításban. Próbáltam végig önmagamra figyelni, és persze arra, a bal kezemen ne foghassa meg a ruhámat, mert abból nagyon veszélyes. Nem éreztem fáradtnak magam, nem is fizikailag, inkább fejben szoktam szétesni az utolsó percre. De most nem ez történt. Biztosan plusz adrenalin volt, hogy aput elzavarták a sarokból.”

Névjegy

Születési idő, hely: 1986. október 6., Érd
Klubja: Ippon Judo Tatabánya SE
Súlycsoportja: 48 kg
Olimpiai eredményei: 3. (2012 London), 7. (2008 Peking)
Kiemelkedő eredményei: vb-3. (2011 Párizs), vb-7. (2007 Rio de Janeiro), 3x Eb-2. (2011 Isztambul, 2010 Bécs, 2009 Tbiliszi), 2x Eb-3. (2008 Lisszabon, 2012 Cseljabinszk)

A japán elleni különleges meccs volt, mert Csernoviczki diktálta az iramot az elején, nagynevű riválisát megintették. Akkor azonban nem űzte és hajtotta ellenállhatatlanul tovább, a japán is magához tért. Volt két gyanús eset, amikor jukót kaphatott volna a japán, de volt egy olyan dobás is, amikor a magyar igen közel állt a karfeszítéshez, de pechére nem tudta kellő ideig befogni.

A magyart is intették, de a ráadásban hatalmas lelki ereje volt, és imponáló ipponnal fejezte be a támadást.

„Nagyon büszke vagyok rá, azt csinálta meg, amit megbeszéltünk, és nem akárki ellen. Azt láttuk az elődöntőben is, a japán sebezhető dobással, ezért bátran meg kell fogni és próbálkozni kell. Edzésen is sokat gyakoroltuk. Igen, lehet, hogy értem és miattam jöttek pluszenergiák elő belőle. Amikor elküldtek, azt mondtam neki, csinálja tovább. Rögtön elsőre megcsinálta” - nyilatkozta edző-édesapja, Csernoviczki Csaba.

A szakembert azért küldte a mérkőzés vezetője a sarokból, mert szerinte indokolatlanul kifogásolta a japán intését. „Jogosan küldtek el, kár erről vitatkozni, de hát ilyenkor aztán van adrenalin az emberben. Ha ezen múlik, máskor is üvöltözni fogok" - összegzett széles mosollyal.

Korábban volt olyan sportági szabály, hogy aki elájul, azt ki kell zárni, nem folytathatja, ha csak nem éremmeccsről van szó. Szerencsére ez már nincs érvényben.

Hatalmas teher ment le a dzsúdósokról

A már említett húsz évvel ezelőtti barcelonai olimpia is egy bronzéremmel kezdődött, Csősz Imre szerezte, utána még jött három érem. A párhuzam sok szakemberben felsejlett Londonban, de annyi biztos: hatalmas teher megy le a hátralévő hat versenyzőről, nem nyomja őket az éremszerzés. Ungvári Miklósnak vasárnap nincs nehéz ága, a szlovénok bajnokát kell vernie a harmadik fordulóban.

Csányi Sándor, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) tiszteletbeli alelnöke is a helyszínen tekintette meg az első nap küzdelmeit. Az OTP régóta támogatja a nemzetközi szövetséget, a szervezet magyarul tökéletesen beszélő elnöke, Vizer László Mariusz kiváló kapcsolatban áll az üzletemberrel. Vizer irodája Budapesten van, valamennyi alkalmazottja beszél magyarul.