Nem ez volt az utolsó magyar arany

2012.08.03. 07:31
A Pesttől 40 kilométerre lévő falu fogadta első olimpiai bajnokát, a kardvívásban aranyérmes Szilágyi Áront.

Szürkületben érkezünk meg Hévízgyörkre, a 4280 fős településre, de a községtáblánál tovább nem jutunk, autókonvoj állja el az utat. Az elején egy lovaskocsi, mondhatni hintó, Magyarország feliratú pólóban ül rajta egy barna srác. Fényképezik, éljenzik, papírdarabokra ad aláírásokat, együtt fényképezkednek vele, kezébe adják gyerekeiket.

Szilágyi Áron ül a rajta, aki vasárnap megszerezte Magyarország első olimpiai aranyát Londonban, kardvívásban.

Olyan, mintha mindenki ismerné, a 100-150 rajongó mindegyike kap valami ereklyét, fényképet, autogramot. Nincs hisztéria, mindenki nyugodtan vár a sorára, Áronnak van ideje, a világért se hagyna ki senkit.

„Persze, gyertek, szálljatok fel" - válaszolja arra, nincs-e ellenére egy interjú, akár menet közben. A polgármester ül a bakon, cél a községháza, mögöttünk hosszú-hosszú kocsisor. Dudálnak, villognak, de nem előznek, ünnepelnek.

Szilágyi Áron nem Hévizgyörki, 13 évesen költöztek ki Pestről. Teljes kiszakadást jelentett neki a változás, amit nagyon szeret mind a mai napig. Újra Pesten él, de amikor csak teheti, hazajön, hétvégén mindenképp. Két órája szállt le a gépe Ferihegyen, ide vezetett az első útja most is, cél a család, a testvérek, az az első. Buli, haverok később.

Hévizgyörk meglehetősen hosszúnak tűnik, a kocsi gurul, az emberek a portáik elől integetnek, éljeneznek, gratulálnak, végig, ahogy haladunk. „Egy hete sem gondoltam volna ezt" - meséli Szilágyi. Valószínűleg még akkor sem, amikor Londonban vasárnap este akkreditáció helyett aranyéremmel kéredzkedett fel a médiabuszra.

„Az úgy volt, ahogy megírták. Nem volt időm felvenni az akkredet, az egyik helyről a másikra kellett átérnem, úgyhogy ezt mutattam fel." A sofőr egy közös fotó árán fel is engedte.

„Londonban minden rendben, jól megy az olimpia, remek a körítés is, a szervezők jól kitalálták" - számol be a sokat kritizált körülményekről. Szerda este még ott volt, a helyszínen nézte végig Gyurta Dániel aranyát, és magabiztosan jelenti ki: „Nem ez volt az utolsó magyar arany".

Lassan megérkezünk, újabb tömeg előttünk, taps, éljenzés, aláírás, fotók. Szilágyi Áron népszerű, a falu első olimpiai bajnoka, de biztosan a legrokonszenvesebb is.

Londonban ő még nem hallhatta a rendes magyar himnuszt, most lejátsszák neki, aztán a kocsi továbbindul, a szülői házhoz.  • Hírek
  • Hírek