Focistából is lehet magyar olimpikon

2012.08.06. 10:36
A 800-as Kazi Tamás futballistaként kezdte, néhány éve még maga sem hitte, hogy olimpián fog indulni. A londoni jó szereplésért mindent megtesz, kenyai és svájci magaslaton is készült, speciális sportorvosi segítséget is igénybe vesz a Debreceni Sportcentrum atlétája.

A hétfői olimpiai előfutamban induló nyolcszázas Debrecenben és Budapesten végezte az utolsó edzéseit, nagyon kemény formábahozáson van túl. „Van egy kis csapat, amely tud segíteni, de a speciális, 800-ra hangolások már olyan sebességtartományokban vannak, hogy kevesen bírják, 30-40 métert meg kár előttem futni."

Kazi az országos és a júniusi Európa-bajnokságot is kihagyta, mert nagyon legyengült a szervezete: „Egy külföldi versenyen lelépték a lábamról a szögest, egy cipőben futottam, aztán későn utaztunk, és klímabetegséget kaptam, így nem vállaltam az ob-t. Az ob napján volt a csapathirdetés az Eb-re is, de úgy gondoltam, hogy annak semmi értelme sincs, hogy kimenjek, legyengülve nem volt döntőbe jutási esélyem. Egy Eb-kudarc tudatában, rossz lelkiállapotban, roncsolt pszichével az olimpiának sem szabadott nekiindulni. Inkább beálltam a sorba, és kapartam, és mentális felkészülést is végeztem."

Kazi Tamás (szemüvegben) a 2009-es berlini IAAF atlétikai vb-n
Kazi Tamás (szemüvegben) a 2009-es berlini IAAF atlétikai vb-n
Fotó: Alexander Hassenstein

Kazi Tamás névjegye

A most 27 éves futó a Dunaferr SE profi futballistája volt 1999-től, majd a Testnevelési Egyetemre kerülve ismerkedett meg az atlétikával. Azóta négy magyar bajnoki címet szerzett, és kétszeres fedettpályás országos bajnok is. 2009-ben Ostravában futotta 1:45,55-ös egyéni csúcsát, ami minden idők második legjobb magyar ideje. 2009-ben és 2011-ben is bejutott a világbajnokság középdöntőjébe.

Kiderült az is, hogy a svájci magaslati edzőtáborban elvégzett edzésmunkája teljesen lemerítette szervezetét. „Feléltem a tartalékaimat, a túledzettség jelei mutatkoztak. Amikor lejöttem, alacsonyabb volt a hemoglobinszintem, mint amikor felmentem. Ez nem volt normális.
Alacsony lett a vasszintem, kiszáradás közeli állapotba kerültem, komoly negatív széria jött, ez leroncsolt mentálisan is. Gyomorfájásom lett, sírás kerülgetett, nem aludtam, reggelig fent voltam. Egy gyulladás miatt, rosszul szívódtak fel a táplálék-kiegészítők is, csak annyit értek, mintha napfényt szívtam volna be."

„A leromlás feldolgozása nehéz is volt, de elvégeztem a munkát, már rendre jobbnál jobb eredményeket produkáltam az edzéseken, nem kell aggódnom. Eljutottam abba a stádiumba, hogy élveztem az edzéseket, harapós hangulatban vagyok. Igyekeztem nem foglalkozni az olimpiával, nekem a londoni levegő belélegzésével és a nagy rajtlista kitételével kezdődik."

Nagy bravúr lenni továbbjutni a 24 közé, vagy egy jó időt futni. Kazi azonban már többször bizonyított, a 2009-es berlini, és a tavalyi tegui vb-n is felülírta a papírformát, és bejutott a középdöntőbe. A taktikai, lassúbb irammal kezdődő futások és a gyors futam is bejöhet neki. „Egy kvázi lassú futás is jó lehet, akkor egytized másodpercben dől el, ki kapcsol gyorsabban, de azt se bánom, ha gyors a futás, mert akkor nem kell agyalni, be kell állni egy iramra, és kész. Extrém gyors nem vagyok, de a keringésem nagyon jó. Tizedre pontosan tudok futni négy darab kétszázat, és talán ez is volna ideális elsőre. Jó teszt lehet, hogy milyen állapotban vagyok. Egy jó hellyel, vagy 1:46,5 körüli idővel tovább lehet majd menni. Az edzéscsúcsaimat megdöntöttem, de jó lenne 1:45 körül futni megint."

Amikor Kazi a Testnevelési Egyetemre került, még futballozott, ezt még olykor most is felhozzák neki. Kósa Lajos debreceni polgármester is így búcsúztatta az olimpia előtt: „Focistaként is ki lehet jutni az olimpiára, csak jó számot kell választani." „Tényleg kicsit későn jött a váltás, valóban későn kezdtem, de jót nevettem volna, ha akkor azt mondják, hogy olimpiára fogok kijutni nyolcszázasként" - mondta Kazi.

A jó eredményekért sok mindent bevállal, olyan módszeket próbál ki, amiket itthon kevesek. Kazi már kétszer is edzőtáborozott Kenyában, ott ahol a világcsúcstartó David Rudisha is készül. „Eléggé bejáratott hely, nemcsak magaslat van, de meleg is. A kenyaiak mellett több európai sztár is itt készül, de én voltam az első magyar középtávfutó, aki bevállalta ezt. A kenyai életvitelt vettem át, és fantasztikus edzéseket csináltam.

140616998
Fotó: Mark Dadswell

Nagy titkok nincsenek, nagyjából mindenki ugyanúgy edz, csak a finomhangolásokban vannak eltérések, hogy ki mennyi 300-as résztávot fut, vagy mennyit pihen közöttük, vagy mennyi rizikófaktort vállal be. Magyarországon mi az edzőmmel úttörők vagyunk, nem volt még olyan kaliberű nyolcszázas, aki 1:44 körül tudott volna futni. Így nincs is meg az a kijárt út, mint ami a dobóinknál. Németh Pál alatt felnőtt egy generáció, és már az utánpótlástól kezdve ott vannak az élvonalban. A lengyelek megtalálhatták az utat, két nyolcszázasuk szinte minden világverseny döntőjében ott van. Mi tesztelgetjük a személyemet, de erre elmehet egy-két szezon is. A riói olimpiáig azonban szeretnék kitartani."

Kazi a speciális módszereket is használ, Kovács Péterrel, a Sportkórház orvosával napi kapcsolatban állnak, és a szervezet minden apró változására reagálva próbálják kialakítani az edzésprogramot. Kovács úgynevezett vegetatív idegrendszeri méréseket végez, Kazi pulzusmérője több száz adatot rögzít egy-egy edzés alatt,  ebből 20-30 szignifikáns, ami alapján világosan kiderül, hogy milyen állapotban van, mennyire terhelhető a szervezete. Kazi naponta elküldi ezt Kovácsnak.