Gerjed a botrány a műlábak körül

2012.09.06. 14:05
Jó néhány paralimpikon állt Oscar Pistorius mögé, amikor a londoni paralimpia leghírhedtebb figurája szabálymódosításért csapkodta az asztalt, mondván, néhány futónak túl hosszúak a művégtagjai és ezzel jogosulatlan előnyhöz jutnak.

Tovább gyűrűzik a paralimpikonok művégtagjai körüli botrány Londonban – írja a Guardian. Oscar Pistoriuson kívül ugyanis már több tucatnyi sportoló követel szabálymódosítást a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságtól, mondván: nincs egységesen szabályozva a művégtagok hossza, így a mindkét lábukat elvesztett sportolók jogosulatlan előnyhöz juthatnak.

A Pistorius mögött felsorakozott sportolók jórészt olyanok, akiknek csak az egyik lábuk helyett kell protézist viselniük. Ilyen például az amerikai Jerome Singleton, aki épp Pistoriust verte száz méteren a tavalyi világbajnokságon, vagy a nők között April Holmes, aki tartja 100, 200 és 400 méteren is az aktuális világrekordot.

Különböző műlábak a 100 méteres síkfutáson induló versenyzőkön Londonban.
Különböző műlábak a 100 méteres síkfutáson induló versenyzőkön Londonban.

Mind Holmes, mind Singleton egyetért Pistoriussal abban, hogy a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak sürgősen ki kell vizsgálnia a művégtagok körüli anomáliát, mert jelenleg nincs szabályozva a viselhető protézisek hossza, illetve az sem, hogy cserélgethetik-e őket versenyenként a sportolók. A három atléta ugyanis nem kevesebbet állít, minthogy a mindkét lábukat elvesztett futóversenyzők az adott távokhoz választanak maguknak megfelelő hosszúságú protézist: száz méterre rövidebbet, míg kétszázra hosszabbat. Azok, akik csak a fél lábukat vesztették el, ebben az előnyben értelemszerűen nem részesülhetnek.

Craig Spence, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság kommunikációs igazgatója sajtóközleményt jelentetett meg, miszerint a sportolók kérésének engedve vizsgálatot rendelt el az üggyel kapcsolatban, ám nem talált arra utaló nyomot, hogy az atléták cserélgetnék a protéziseiket. Bizonyíték nélkül pedig nincs miről beszélni – írta a közleményben.

Oscar Pistorius, aki Londonban nemcsak a paralimpián, de az ép sportolók közt is indult, néhány napja verte ki a balhét, miután vetélytársa, Alan Oliviera legyőzte őt a 200 méteres síkfutás döntőjében. A dél-afrikai azon problémázott, hogy Oliviera művégtagjai hosszabbak, mint az engedélyezett, és így tudta őt megverni. Később bocsánatot kért, amiért nyilatkozatával megkeserítette a brazil győzelmét, de fenntartotta, hogy igaza van.