Győzelemmel kezdte a női vízilabda olimpiai selejtezőt a magyar válogatott

2012.04.17. 20:19
A csapat az olaszországi olimpiai kvalifikációs tornán 13-12-re nyert az oroszok ellen.

 A januári, hollandiai Európa-bajnokságon kétszer is összecsapott a két válogatott: a csoporttalálkozót az oroszok nyerték, a bronzmeccsen viszont a magyar csapat nyert.

A trieszti csatában – az első negyed közepén – a legutóbbi világbajnokságon harmadik orosz csapat szerzett vezetést, Tóth Ildikó centerből szép csavarral egyenlített (1-1). Az újabb orosz gólra Szücs Gabriella parádés ejtéssel válaszolt, a hasonlóan szép gól után (Csabai Dóra lőtte) már a magyar csapatnál volt az előny (3-2).

Az első szünet után Baranyai Flóra kapus remeklései ellenére visszaállt a döntetlen, de Antal Dóra pattintása bement, Csabai második, pimaszul elegáns ejtése után pedig először vezetett két góllal a magyar csapat (5-3). Emberelőnyből szépített az ellenfél, ám – szintén fórból – Keszthelyi Rita is eredményes volt (6-4). Egy szerencsés góllal zárkóztak közelebb az oroszok, így 6-5-nél vonulhattak a nagyszünetre a csapatok.

A harmadik negyed egy páros kiállítás után orosz góllal indult, de Szücs távoli kapufás gólja visszahozta a vezetést (7-6). Orosz emberelőnyből lett 7-7, nem sokkal később viszont Czigány Dóra a bal alsó sarokba bombázott (8-7). Egy újabb orosz emberelőny következett újabb egyenlítéssel, ritka magyar fór végén viszont Czigány vágta a labdát a jobb felső sarokba szűk egy perccel az utolsó szünet előtt (10-8).

A befejező nyolc percben egy távoli ívelés a magyar kapuba esett, a balkezes center, Bujka Barbara azonban hatásosan volt erőszakos (11-10). A menetrendszerű orosz emberelőnyből jött a szokásos egyenlítés is (11-11), amikor végre a magyar csapat játszhatott fórban, és Czigány – a meccs embere - kíméletlenül élt is az eséllyel (12-11). Bő két perc volt hátra, amikor a csapatkapitány Drávucz Rita első gólját szerezte (13-11). Fórból szépített ugyan az ellenfél (13-12), de a magyar válogatott megérdemelt győzelemmel mutatkozott be a trieszti kvalifikáción.

A csapat legközelebb szerda este, 20 órától száll vízbe, az ellenfél a házigazda, az eindhoveni Eb-aranyérmes olasz csapat lesz. A csoport tagja még a spanyol együttes, vele csütörtök este (18:40 ó) vív meg a Merész-csapat.

A tornáról az első négy jut ki a londoni olimpiára. A körmeccsek után pénteken a keresztbejátszásos negyeddöntők következnek, ott a csoportok első helyezettjei a másik csoport negyedikjeivel, a másodikok a harmadikokkal mérkőznek, a négy pár győztese szerez indulási jogot.

A csoport, 1. forduló:

Magyarország-Oroszország 13-12 (3-2, 3-3, 4-4, 3-3)
a magyar góldobók: Czigány 4, Csabai, Szücs 2-2, Tóth, Antal, Keszthelyi, Bujka, Drávucz 1-1