Gyurta Dániel előtt tiszteleg egész Norvégia

2012.08.03. 15:45

A kétszáz méteres mellúszásban világcsúccsal olimpiai bajnok Gyurta Dániel címlapokra került Norvégiában, miután bejelentette, aranyérmének másolatát a tragikusan elhunyt Alexanser Dale Oen kapja, el fogja küldeni az úszó családjának.

A 26 éves norvég április harmincadikán halt meg az edzőtáborban, a családja a helyszínen nézte végig a londoni küzdelmeket, a napokban térnek haza.

A VG cikke emlékeztet arra, hogy Gyurta biztos volt abban, hogy a rövidebbik táv aranyát Dale Oen nyerte volna, aki a tavalyi világbajnokságon is a leggyorsabb volt.

„Alex halála nemcsak a családnak volt tragédia, hanem az úszásnak is, a sportnak. A barátom volt, ez a legkevesebb, ez a tisztelgés, amit tehetek érte” - idézi a lap a 23 éves magyar bajnokot.

Fotó: Martin Bureau / AFP

A cikkbe azt a fotót tették, amikor az égbe mutat a dobogó tetején, és a lap azt a következtetést vonja le, valószínűleg rá mutatott. Gyurta magyar újságíróknak nem árulta el győzelme után, miért mutatott a csillagok felé, azt kérte, hadd maradjon az ő titka.

A lap megjegyzi, régóta tudott, hogy a mellúszók között milyen speciális barátság van, sokkal inkább összetartanak, mint mások.

A norvég szövetség főtitkára, Björn Soleng a család nevében köszönte Gyurta tettét, egyúttal nagyrabecsüléséről biztosította.

Az Indexet úgy tájékoztatta egy Oslóban élő magyar, hogy félóránként cseng a telefonja, Gyurta miatt keresik, és gratulálnak neki. „Némelyik még el is sírta magát, hihetetlen” - zárta olvasónk a levelét.