Ha London, akkor magyar kardarany

2012.07.29. 01:18
Két magyar is döntőbe jutott az olimpia második napján, a dzsúdós Ungvári Miklósnak még nem sikerült megszereznie az aranyat, Szilágyi Áron azonban rendkívül meggyőzően lelépte ellenfelét a fináléban is. Az 1908-as és az 1948-as londoni olimpián is magyar nyerte az egyéni kardversenyt. Gyurta Dániel országos csúccsal lett negyedik gyengébbik számában.

A második napon meglett az első magyar arany Londonban. Messze nem Szilágyi Áron volt a kard egyéni legnagyobb esélyese, a 22 éves vívó felnőtt világbajnokságon, Európa-bajnokságon még döntőbe sem jutott eddig, bár az olimpia előtti utolsó Világkupát ő nyerte.

Egész nap elképesztően magabiztosan vívott, egyetlen egy meleg pillanata volt a menetelésének, a négy közé jutásért a német Max Hartung ellen vezetett 13-8-ra, de kizökkentette egy műszaki hiba miatt meg nem adott találat, és az ellenfele egyenlített. A kis megingás után Szilágyi aztán összekapta magát, és két gyors tussal az elődöntőbe jutott.

Az esti két meccse már izgalommentes volt, hiszen egyértelműen jobb volt az orosz és az olasz ellenfelénél is. Kovaljovot 15-7-re, Occhiuzzit 15-8-ra verte. Legfeljebb annyi zavaró pillanata volt Szilágyi aranyának, hogy a rádióban Gulyás László rendszeresen Áronkázta, a tévére átkapcsolva viszont a pityergő - egyébként korábbi párbajtőrvilágbajnok - Horváth Mariann gyerekezte le.

A magyar himnusz ugyan szinte felismerhetetlen volt, Szilágyi nem is tudta végigénekelni, de ez sem zavarta a higgadtságát nemcsak a páston, hanem utána is végig megőrző olimpiai bajnokot. , Az elegáns boldogsággal adott nyilatkozatok előtt a levegőbe dobálta őt még a MOB elnöke is. Kevés híja volt, hogy Deutsch Tamás nem dobálhatta, hiszen nem ő lett a befutó a vívószövetség elnöki posztjára június végén, hanem Csampa Zsolt, szintén kormánypárti képviselő, aki egyébként nem volt kint Londonban.

Szilágyinak nincs további fellépése, a kardcsapat ugyanis nem jutott ki az olimpiára, az egyéni arany ezt némileg feledteti.

A cselgáncs az új magyar sikersport

Legutóbb 20 éve nyert magyar kardozó aranyat, akkor Szabó Bence. A dzsúdósoknak is 1992-ben jött össze az utolsó - egyben az első - arany. A 66 kilós Ungvári Miklós nagyon közel volt az újabb bravúrhoz, a döntőig még pontot sem csináltak rajta, ám a grúz Savdatuasvilitől kikapott egy jukóval. Ungvári nagyon csalódottan nyilatkozott, és azt emlegette, hogy Hajtós Bertalan sem tudta egy életen át feldolgozni az 1992-ben elbukott olimpiai döntőt. Abban azért benne lehetett, hogy Hajtós bírói csalással kapott ki, a fináléig menetelő Ungvári viszont a döntőben nem volt jobb az ellenfelénél. A döntő után a magyar ezüstérmes és edzője, Bíró Tamás is elmondta, hogy nagyon nehéz volt a felkészülés, sokat vitatkoztak, a sportoló komoly magánéleti problémákkal küzdött, haza is költözött az anyjához, testvérét is eltiltották egy nagyon furcsa doppingügyben, így még értékesebb az érem.

Csernoviczki Éva szombati bronza és Ungvári vasárnapi ezüstje után a cselgáncs lehet az új magyar sikersportág. Eddig két versenyző, két érem a mérleg, hétfőn Karakas Hedvig folytathatja. Még csak 22 éves, de világbajnoki bronzérmes, kétszer volt Eb-n is harmadik. Két hónappal az olimpia előtt cserélt edzőt, meg is sérült, meglátjuk, mire jut.

Gyurta erős tesztje

Úszásban továbbra sincs érmünk, de ez vasárnap nem is lett volna realitás. Gyurta Dániel a 200 méter mellre való tökéletes felkészülésnek tekinti a 100 métert. Hogy remek formában van, azt bizonyította már szombaton is, amikor kétszer is új országos csúcsot úszott a rövidebb távon, a döntőben tovább javította az idejét, 59.53 másodperc alatt ért célba, négy századdal maradt csak le a dobogóról. Biztató, hogy a 200-as nagy ellenfelét, a címvédő japán Kitadzsimát megelőzte Gyurta. A számot világcsúccsal nyerte a dél-afrikai Cameron Van der Burgh (58.46). Az amerikai Dana Vollmer is világcsúccsal (55.98) szerezte meg az aranyat 100 méteres női pillangóúszásban.

Megdöntötte egyéni legjobbját Kozma Dominik is 200 gyorson, igaz ezzel sem jutott a döntőbe.

Csapatok kudarca

Bemutatkozott a két férficsapatunk is. A zsinórban háromszoros győztes pólóválogatott szörnyű teljesítménnyel kezdték az olimpiát, a szerbek szinte megalázták a Kemény-csapatát. Az első negyed még szoros volt, bár már akkor is Szécsi bravúrjai kellettek, hogy tartsuk a szerbek tempóját, aztán egyszerűen elléptek Nikicsék (10-14 lett a vége). Pusztán a vereség miatt még nem kell leírni a válogatottat, a mutatott játék alapján viszont nemhogy a címvédés, de még a döntő is nagyon távolinak tűnik. A válogatott legközelebb kedden, Montenegróval játszik, ők is vereséggel kezdtek, az amerikaiak verték őket 8-7-re.

A kézisek is kikaptak a dánoktól, de messze nem olyan reménytelen teljesítménnyel, mint a pólósok. Nagyék erősen kezdtek, aztán a dánok átvették az irányítást. Mocsai jól nyúlt bele a meccsbe, tíz perccel a vége előtt újra vezetett a magyar csapat. A hajrában aztán több hiba miatt végül elbukott a válogatott, 25-27 lett a vége.

Már csak Zwickl pingpongozik

A négy asztaliteniszezőnk közül már csak Zwickl Dániel van versenyben. A világranglistán 131. helyezett magyar az első meccsén a 113. dán Bentnsent verte, aztán jött a nem kifejezetten leszálkásított izomzatú, világranglista 42. szerb Karakasevics. Bár Zwickl sérülésekkel bajlódik, és a meccs után azt nyilatkozta, hogy rettenetesen elfáradt, fejben erős volt, szerinte ez volt a siker titka. Hétfőn egykor a tajvani Csuang Cseh-jüannal játszik, nem ő a meccs esélyese.

A két női versenyzőnk közül még szombaton búcsúzott az ötödik olimpiáján részt vevő Tóth Krisztina, nem sikerült bejutni a 32 közé. Póta Georgina megugrotta ezt a küszöböt, a horvát színekben induló Tian Yuant verte, aztán  kikapott a dél-koreai Park Mi Jungtól. A női válogatott szövetségi kapitánya, Téglás Péter szerint játékosai semmi extrát nem nyújtottak ezen az olimpián, akinél jobbak voltak, azt megverték, de bravúrt nem tudtak bemutatni.

Két sima játszmában (6:4, 6:2) verte a teniszező Babos Tímea a kazah Galina Voszkobojevát, csak azért húzódott el a meccs, mert eső miatt félbe kellett szakítani.

A bokszoló Varga Miklós kikapott és ezzel ki is esett a 60 kg-osok között, s hozzá hasonlóan a tornászok selejtezőjében szerepelt Böczögő Dorina számára is véget ért az olimpia.

Átok sújtja a briteket

A házigazdák egy ezüsttel és egy bronzzal állnak, ennél jobb kezdésben bíztak. Szombaton a bringás Mark Cavendish nem szállította a remélt aranyat, de a női versenyben legalább vasárnap szereztek egy ezüstöt Lizzie Armitstead révén. A második brit éremnek nem örültek felhőtlenül, mert aranyat vártak a címvédő Rebecca Adlingtontól 400 méteres gyorsúszásban, de csak harmadik lett a brit úszó. További rossz hír a házigazdáknak, hogy lábsérülése miatt nagyon kevés az esélye, hogy elinduljon női maratoni futásban a világcsúcstartó Paula Radcliffe. A 38 éves futónő amúgy eddig egyetlen olimpiai érmet sem nyert négy kísérletéből.

Nemcsak a briteknek nincs aranyuk, Michael Phelpsnek sem. A 14-szeres olimpiai bajnok amerikai előbb a 400 vegyesen maradt le a dobogóról szombaton, vasárnap a 4*100-as amerikai gyorsváltó szorult a második helyre, miután Lochtét lehajrázta a francia Agnel.

Fantasztikus ugyanakkor az amerikai sportlövőnő, Kimberly Rhodes. Ő az ötödik olimpiáján indult, és mint a korábbiakon most is érmet nyert. 1996-ban és 2004-ben dupla trapban aranyat, 2000-ben bronzot nyert. 2008-ban a szám törlése miatt skeetben indult, ott is ezüstérmes lett, vasárnap pedig első, világcsúcsbeállítással.

Végül kiderült, hogy a spanyolok sem nyernek meg minden focitornát. Miután kikaptak Hondurastól, eldőlt, hogy nem jutnak tovább a csoportjukból.

Az éremtáblázatot Kína vezeti (hat arany, négy ezüst, két bronz), az Egyesült Államok a második (3-5-3), majd Olaszország következik (2-3-2). Magyarország a nyolcadik. Két arannyal Kazahsztán áll előttünk, a kerékpáros Vinukorov után női súlyemelésben az 53 kilós, mindössze 19 éves Csinsanlo lett első, lökésben új, 131 kilós világcsúcsot felállítva.