Ha van tartalékunk, nem tudunk veszíteni

2012.04.07. 17:56
Svédország legyőzte Macedóniát, ezzel ugyancsak két győzelme van, mint a magyar férfi kézilabda-válogatottnak, amely ezzel kijutott az olimpiára. Tavaly június óta ezért harcolt Mocsai Lajos és csapata.

Brazília 29-27-es legyőzése után nem volt olyan játékos, aki ne említette volna meg, hogy önmagunknak tettük nehézzé a meccset. Három hetest hagytunk ki, lerohanáskor nem találtuk el a kaput.

Fazekas Nándor 43 százalékos hatékonysággal védett, a másik oldalon 26 százalékos volt ez a mutató, vagyis most egyértelműen a kapusteljesítményen múlt a siker.

„Megint előjöttek a tartalékok. A legjobbkor. Most is mindig volt valaki, aki továbblökte a csapatot. Volt átlövésgólom, lőttem a szélről, de hibáztam ziccert és hetest is. Nem így akartam, talán a fáradtság miatt alakult így. Nem izgultam, a csapat miatt sem, az utolsó percekben sem. Végig a kezünkben tartottuk a meccset, de sokkal korábban eldönthettük volna” - kezdte a hatgólos Iváncsik Gergő.

Hozzátette, a félidőben megbeszélték a hibákat, a másodikra ezért feszesebb lett a védekezés, ekkor sikerült is ellépni gyorsan a braziloktól. „Aztán jöttek a hibák, a nem kellő koncentráció. Kellemetlen ellenfél volt a brazil, nem szoktunk hozzá az ilyen védekezéshez. De nyertünk, ez a lényeg” - magyarázta a szélső.

Mocsai Lajos kapitány rögtön kiemelte, hogy csak elméletben tudtak készülni a három-hármas nyitott védekezésre, és mennyit jelentett volna, ha csak egy meccsünk is van. Akkor a mozgásokat sokkal jobban be lehetett volna gyakorolni, bár helyenként így is megvalósították játékosai az elképzeléseket.

„Volt ebben a meccsben is dramaturgia, mert a kiküzdött előnyünk elfogyott, a játékvezetők is felhozták párszor a jól küzdő, és a pénteki meccset feláldozó brazilokat. A svédek ellen a többség 15-20 percet játszott. Ők úgy gondolták, hogy bennünket kell legyőzniük” - magyarázta a kapitány.

Hosszú utat tettünk meg addig, hogy kijutottunk az olimpiára. Büszke vagyok rá, hogy ennek a csapatnak a szövetségi kapitánya lehetek. Sikerült lépésről lépre haladni, ennek eredménye, hogy átjutottunk minden akadályon, amely az elmúlt időszakban előttünk tornyosult. Ezt a selejtezőt sem volt könnyű megoldani, de legalább az utolsó napon már nem kell izgulni, felszabadultan játszhatunk a svédek ellen."

„Tisztességtelenül kaptunk a hajrában kétszer két percet, emellett súlyos hibáink voltak, emiatt fennmaradt a feszültség és az izgalom, de meg mertük csinálni, hogy az utolsó támadásoknál két irányítónk is a pályán legyen. Borzasztó fontos volt ez a meccs, iszonyatos fizikai erőt fektettünk a macedónok legyőzésébe, most látszott igazán, mennyit.”

Zubai Szabolcs, a mindent eldöntő gól szerzője így emlékezett vissza. „Megbeszéltük, hogy majd Krivokapics majd passzol. Így sikerült, a kapust is bevonva lőttem a kapuba. Nem volt különösebben nehéz helyzet, de még jó, hogy belőttem, mert így az utolsó húsz másodperc legalább már viszonylagos nyugalomban telt.”

„Jó csapat ez a brazil, érett, megmutatták, hogy tudnak büntetni a sok kihagyott helyzetért” - állapította meg a szegedi beálló.

Klubtársa, Lékai Máté is arról beszélt, hogy teljesen más ez a csapat, mint amelyiket a világbajnokságon 12 góllal legyűrtek. „Nehéz ellenük játszani, ezért is jó, hogy 55 percen át uraltuk a meccset. Pontosabban a végjátékban is uraltuk, mert másként nem sikerült volna nyerni. Köszönjük a közönségnek. Kevesen voltak, de nekünk nagyon sokat jelentett, hogy eljutott hozzánk a hangjuk. Talán nem is lett meg a siker." 

Gulyás Péter: „Már a macedónok elleni győzelemkor mondtam, hogy Ilyés Feriért is küzdünk. Sajnos ő az utolsó pillanatban megsérült, de éreztük, hogy velünk van! Nagyon jó, egységes a csapat, öröm itt játszani!"

Fazekas Nándor: „Nekem volt már részem olimpiában, de elmondhatom, mindig egyre nehezebb és nehezebb kijutni. Sok kézilabdás hatalom ki sem jutott most. Bebizonyítottuk, hogy nagy tornákon számolni kell velünk, és ha a védelmünk jó, bárkit legyőzhetünk."

Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke: „Egy tudatos, felépített munka gyümölcse, hogy a válogatott kijutott a londoni olimpiára. A fiúk fantasztikusan küzdöttek már a tavalyi vb-n is, az idei Eb-n is, és most, a selejtezősorozat utolsó állomásán, Göteborgban is. Nagyon nehéz út van mögöttünk, bízom benne, hogy Londonban is megmutatjuk: remek csapatunk van."