Diána
11 °C
22 °C

Három magyar küzd a vívókvótáért

2012.04.19. 09:41

Megduplázódhat a londoni kvótával rendelkező magyar vívók száma, ha a három induló eredményesen szerepel a hétvégi, pozsonyi zónaversenyen.

A realitásokat tekintve kicsi az esélye, hogy női párbajtőrben, női kardban és férfi tőrben is lesz magyar kvóta. A párbajtőröző Szász Emese ugyan a világ legjobbjai közé tartozik, de komoly ellenfelekkel kell megküzdenie, nem lesz egyszerű az első kettő közé kerülnie. A kardozó Benkó Réka a saját mezőnyében még nem ért el olyan jó eredményeket, mint Szász, de neki már az elődöntő is londoni indulást érne. Nehéz helyzetben van Gátai Róbert, akinek Szászhoz hasonlóan döntőznie kellene.

"Bízom Emesében, látom, milyen céltudatosan készül, de hozzá kell tenni, hogy az első kettő közé kerüléshez bármilyen versenyen szerencsére is szükség van" - mondta az MTI érdeklődésére Mincza-Nébald Ildikó, a párbajtőrözők vezetőedzője, hozzátéve, hogy Szász az első kiemelt, a francia Laura Flessel-Colovic pedig a második, így ők ketten valószínűleg nem vívnak majd a csoportkörben. A csoportszakasz után valószínűleg egy hiányos 32-es tábla alakul majd ki, Szász vélhetően a 16 között kapcsolódik be. A mezőnyben ott van többek között a 2009-ben vb-bronzérmes holland Sonja Tol, az idén Világkupa-versenyt nyert svéd Emma Samuelsson, és az ugyancsak jó eredményekkel rendelkező észt Erika Kirpu.

Benkóék mezőnye 13 kardozóból áll, egy azeri vívó lesz kiemelve, a rangsorban második Benkónak először várhatóan a csoportszakaszban kell jól vívnia. "Ha ott eredményesen szerepel, akkor a hiányos 16-os táblán az első fordulóban nem lesz ellenfele, csak a legjobb nyolc között kapcsolódik be, és elég egy asszót megnyernie a kvótához" - vázolt fel egy lehetséges forgatókönyvet Kovács Tamás szövetségi kapitány.

Gátaival kapcsolatban Kamuti Jenő, a szövetség szakmai alelnöke úgy fogalmazott, hogy a világranglistás helyezése alapján nem ő a legfőbb kvótavárományos, de nem is teljesen esélytelen, hiszen tavaly junior világbajnoki bronzérmes volt. Férfi tőrben 19 induló lesz, a kvótáig vezető úton csoportasszókra és egyenes kieséses mérkőzésekre kerül majd sor.

A szlovák fővárosban szombaton 9 órától rendezik a férfi tőrözők, 16-tól pedig a női párbajtőrözők versenyét, majd vasárnap 14 órától lépnek pástra a női kardozók. A zónaversenyre csak olyan országok küldhetnek szakáganként egy-egy vívót, amelyek addig még nem szereztek egyetlen kvótát sem.

Férfi kardban Szilágyi Áron, férfi párbajtőrben Imre Géza, női tőrben pedig Mohamed Aida harcolt ki korábban részvételi jogot. A csapatversenyeken nem lesznek érdekeltek a magyarok az olimpián.