Hosszú: Alig tudtam kijönni a medencéből

2012.07.28. 22:45
Az úszóknál Hosszú Katinka került a legközelebb az éremszerzéshez, a 400 vegyes előfutamaiból biztosan jutott be a döntőbe, ám ott hiába vezetett még 200-nál is, a táv második felére elfáradt, végül a negyedik helyen csapott a célba. Kis Gergő hatodik lett 400 m gyorson, Gyurta Dániel két országos csúcsot úszott szombaton, a hetedik idővel biztosította helyét a 100 mell vasárnapi döntőjében. A nap csalódását Cseh László okozta, aki a 400 vegyes előfutamában eltaktikázta magát, és csak kilencedik lett.

„Nekem legalább van pontom” - mondta fülig érő szájjal búcsúzóul, a 400 vegyesre is utalva Kis Gergő, miután a hatodik lett 400 gyorson.

Előtte kifejtette, 14 hónapja lett gyorsúszó, és egy jó felkészülés volt ez neki az 1500 gyorsra, fő számára. Az éremszerzésére itt nem volt esély, és nem is volt reális. Értetlenkedett még azon, hogy a délelőtti előfutamban kizárt dél-koreai Pakot visszatették a mezőnybe, ami teljesen meglepte.

A 400 vegyesen a harmadik helyről az utolsó métereken leszoruló Hosszú Katinka nem volt csalódott, mosolygott. Hangsúlyozta, az előző olimpiáján tizenkettedik volt, most pedig negyedik. „Ha ilyen ütemben folytatom, még átmegyek mínuszba.”

Az volt a terve, hogy az első kétszázat megnyomja. „Erősen kezdtem, de legbelül nem éreztem erősnek. A pillangó után talán még úgy is tűnhetett, de kétszáznál már csak átlagos volt az időm. Ezen a távon gondoltam magam a legjobbnak az olimpia előtt, és a mostani pillangót látva 200 pillangón jó lehetek. Kiadtam mindent magamból, alig tudtam kijönni a medencéből. Nem nézelődtem közben, magammal voltam elfoglalva, nyilvánvaló volt az előfutamok után, hogy mindkét kínai jól fog úszni” - magyarázta.

A 16 éves Je Siven világrekorddal nyerte a számot, ha Hosszú idei legjobbját megússza, és 4:33-on belülre kerül, akkor az övé lett volna a bronz.

„Akkor sem bánkódtam volna, ha nem kerülök a döntőbe, mert akkor a kétszázra többet pihenhettem volna. Elrontottam az ötvenes fordulót, és így is hetedik idővel jutottam be. Még váltóban sem sikerült egy nap alatt kétszer ilyen jól úsznom, ezért boldog vagyok” - ezek már Gyurta Dániel szavai, aki száz mellen lett döntős, és várhatja a vasárnapi finálét. Egyes pályán fog úszni, a tavalyi vb-n is az volt az övé, végül hatodik lett.

Hozzátette, nem várta el önmagától, hogy bejusson a legjobb nyolc közé, mert a százas specialisták között csak Kitadzsima és ő mérette meg magát.

„Ez az eredmény igazolta, hogy jó százas úszó vagyok. Rendben van a gyorsaságom, az erőnlétem is. Eddig minden úgy alakult, ahogy szerettem volna. Vasárnap lesz egy döntőm, utána pedig jöhet a feladat, hogy a kétszáz mind a négy ötven méterét összerakjam és elérjem a célomat”.