Rögös volt Gyurta útja az aranyig

2012.08.01. 21:37
Két világ- és két Európa-bajnoki győzelem után a világcsúccsal megfejelt olimpiai aranyérem is meglett Gyurta Dánielnek. Igaz, idáig igencsak hosszú út vezetett.

Világcsúccsal lett olimpiai bajnok Gyurta Dániel Londonban 200 méter mellen, ám a 2004-es athéni olimpián mindössze tizenöt évesen meglepetésszerű ezüstérmet szerzett, gyakorlatilag a szemünk előtt felnőtt úszónak hosszú utat kellett megtennie az olimpiai aranyérméig.

Az 1989-ben született, még mindig csak huszonhárom éves Gyurta abszolút sötét lóként indult az athéni olimpián, ahol a legjobb idővel jutott be a 200 méteres mellúszás döntőjébe. Az ekkor csúcsformában lévő, japán vetélytársát, Kitadzsima Kószukét a tizenöt éves Gyurta a döntőben már nem tudta megverni, ezüstérme viszont így is csodaszámba ment.

Az olimpia után igen népszerűvé váló Gyurta – még a Barátok közt néhány epizódjába is beleírták – az ezüstérem után viszont rendre halvány teljesítményt nyújtott. 2005-ben komoly felzúdulást keltve lemondta a montreali világbajnokságot, mert nem érezte jónak a felkészültségét – ekkoriban azt nyilatkozta, hogy kiégett és megcsömörlött – és az ezt követő években sem ért el oda, ahova az ezüst után sokan várták. 2006-ban és 2007-ben ugyan a rövidpályás Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett 200 méteres mellen, de a 2008-as olimpián nyújtott teljesítménye igencsak távol volt a négy évvel ezelőttihez képest: a selejtezőben ugyan Európa-csúcsot úszott, a döntőben mégis ötödikként végzett. Az aranyérmet ezúttal is Kitadzsima Kószuke nyerte.

Az egykori csodagyerek a húszas éveibe lépve kezdett beérni. A főszámának számító 200 mellen először 2009-ben a római világbajnokságon, majd ugyanazon év decemberében a rövidpályás Európa-bajnokságon is aranyérmet szerzett. Egy évvel később a budapesti Eb-n nyert aranyat, szintén 200 méteren, majd a 2011-es sanghaji világbajnokságon, illetve a 2012-es debreceni Európa-bajnokságon sem tudta senki megverni. Az 1996-ban, Atlantában olimpiai aranyat szerzett Rózsa Norbert után tizenhat évvel tehát Magyarország ismét olimpiai aranyérmet szerzett 200 méteres mellúszásban: ráadásul a távot 2.07,28 alatt úszta, ami világrekordot jelent.