Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Idén már nem megyek tornaterembe

2012.08.05. 18:52
Berki Krisztián, a lólengés olimpiai bajnoka azt hitte, nagy ellenfele, az angol Louis Smith fog nyerni, akinek nagyon szurkolt. Idén már nem megy tornaterembe, és ott akar lenni Rióban a 2016-os olimpián.

„Mindig megvárom az utolsó versenyző pontszámát, mielőtt örülni kezdenék, ráadásul most az utolsó a legnagyobb ellenfelem, Louis Smith volt" - nyilatkozott az eredményhirdetés után az újpesti tornász. „Addig, amíg még nem jöttek ki a pontszámok, azt hittem, ő fog nyerni, hiszen nagyon jó gyakorlatot csinált, az elmúlt évben nagyon sokat fejlődött, ez a kivitelezésén is látszott. Ezek szerint az én gyakorlatom mégis szebb volt. Egész kintlétem alatt nagyon szurkoltam Louisnak, hiszen aki itthon versenyez, az sokszor nehezebb helyzetben van, mert a közönség össze is nyomhatja. Nagyon örülök, hogy úgy sikerült nyernem, hogy mindenki megcsinálta jól a gyakorlatát."

07
Fotó: Huszti István / Index

Saját gyakorlatáról Berki úgy vélekedett, hogy nem tud és nem is akar hibát keresni benne. „A mai napon minden passzolt, mind a lelki, mind a fizikai állapotom. És hát itt van a kezemben az aranyérem, így hát többet nem is kell mondanom. Ezért dolgoztam gyerekkoromtól kezdve. Szerencsére a selejtezőben jobban izgultam, ez a gyakorlatomon is látszott. Nem készültünk semmi extra dologgal, az edzőmmel azt beszéltük meg, hogy azt csinálom, amit edzésen szoktam."

Edzőjével, Kovács Istvánnal az olimpiai utazás előtt arról beszéltek, ha nem jön az eredmény, akkor is emelt fővel távozhatnak a magyar sportéletből, mert annyi mindent értek el együtt. „Szerencsére az ellenkezője történt, és sikerült nyernem, ezzel megkoronáztam a kapcsolatunkat, és itt vagyunk győztesként. Az én sikerem az övé is, hiszen ugyanannyit dolgoztunk érte. Remélem, most már hamarosan meg tudom neki mutatni az aranyérmet, mert a döntő óta még nem találkoztunk."

Smith azt hitte, nyert

„Amikor befejeztem a gyakorlatomat, hittem benne, hogy én nyertem" - jelentette ki Smith. „Sajnos nem így történt. Krisztián nagyszerű gyakorlatot adott elő, és egy kicsivel jobb volt. Barátság van közöttünk, és kölcsönösen elismerjük egymást. Gratuláltunk egymás gyakorlatához, és a továbbiakban is egyre nagyobb és nagyobb erőbedobásra késztetjük egymást."

Berki a 2008-as pekingi játékokon a torna kvalifikációs rendszerének furcsasága miatt vb-másodikként nem indulhatott, de négy év múlva, Rio de Janeiróban ott szeretne lenni:
„Rióban nyertem életem első világkupáját, így mindenképpen kedves helyszín számomra. Ha a pekingi csalódás után talpra tudtunk állni, és végigcsinálni négy olyan évet, amit szinte nem is gondoltunk volna, hiszen az elmúlt években Eb-ket, vb-ket tudtunk nyerni folyamatosan, akkor lesz erőm a következő négy évhez is. Most szeretnék fújni egy kicsit, ebben az évben már biztosan nem megyek tornaterembe."