Sokkoló sérülés, oda Joó Abigél olimpiája

2012.08.02. 13:48 Módosítva: 2015.05.16. 02:53

Joó Abigél éremesélyesként kezdte meg a 78 kilós dzsúdótornát, de a második mérkőzésen megsérült. Továbbfolytatta, és nagyszerű mérkőzésen a vigaszágon legyőzte lengyel ellenfelét, majd a harmadik helyrét iponnal vereséget szenvedett, így ötödikként zárt.

tag-reuters (8)
Fotó: Darren Staples

A nyolc közé simán bejutott, hozta a kötelezőt, 38 másodperc alatt ippont csinált a nála 23 centivel alacsonyabb gaboni Audrey Koumbán. A négy közé jutás már nehezebb feladatnak ígérkezett, a világbajnok amerikai Kayla Harrison jött neki, aki azt nyilatkozta, hogy tart Joótól. Korábban kétszer küzdöttek, midkétszer a magyar nyert, de a szakemberek szerint is kicsi a két dzsúdós közötti különbség.

Joó nem ijedt meg a feladattól, a meccs elejétől irányított, majd egy perc után megdobta Harrisont, vazarit kapott érte. Joó ezután is fölényben volt, ment előre, de két és fél perc után, a földön fekvő amerikai magával rántotta, az esésnél pedig kicsavarodott Joó térde, amire Harrison még rá is feküdt. A magyar már nem is tudott ráállni a lábára, de jelezte, fájdalmai ellenére folytatja.

Harrison kihasználta a lehetőséget, egyből letamadta a harcképtelen magyar. Joó nem tudta kihúzni, előbb jukót csinált rajta Harrison, majd ipponnal is eldobta.

A vigaszágon elméletileg még a bronéremig is eljuthatott volna, de valószínűleg nem állt tatamira, értelmetlen lenne a térdsérülésével kínozni magát.

„Kiugrott Abigél térde, szétmehetett benne a porc, vagy a szalagok sérültek, a lépcsőn már nem tudott lejönni. Most Hidas doktor, a válogatott orvosa vizsgálja, kiderül, hogy tudja-e folytatni. De azt gondolom, kár lenne erőltetni, a támaszkodó lábáról van szó, erre az ő technikáinál különösen nagy szükség van. Jobb volt, mint az amerikai, de ilyen a sport, ilyen a dzsúdó" - mondta lemondóan Pánczél Gábor, a judoinfo.hu-nak.

A portál úgy tudja, levált a Joó térdporca, a folytatásról még nem határozott. Erről Abigél maga dönt, ebbe nem szólok bele. Egyelőre jegeljük a lábát, de a porcos lábbal nem lehet tenni semmit, fél lábbal pedig nem lehet judózni. Sok mindent belekalkuláltam ebbe a napba, de ezt nem. Abigél még sosem volt komolyabban sérült, sajnos ennek éppen most kellett megtörténnie" - mondta Pánczél.

Ha kénytelen feladni, a hetedik helyen végez Joó Abigél.