Nem kegyelmeztek a megsérült hősnek

2012.08.02. 15:29 Módosítva: 2012.08.02. 17:09
Joó Abigél éremesélyesként kezdte meg a 78 kilós dzsúdótornát, de a második mérkőzésen megsérült. Továbbfolytatta, és nagyszerű mérkőzésen a vigaszágon legyőzte lengyel ellenfelét, majd a harmadik helyért iponnal vereséget szenvedett, így ötödikként zárt.

Joó Abigél az olimpia eddig leghősiesebb magyar szereplője, lábra is alig tudott állni, de bronzmeccset vívott a dzsúdótornán. Joó az elődöntőbe jutásért vívott mérkőzésen súlyosan megsérült, a csapatorvos később megállapította, térdében levált a porc. Az edző, Pánczél Gábor is úgy vélte, ilyen állapotban nincs értelme a további küzdelmeknek, de a döntést a versenyzőjére bízta. Joó nagy fájdalmai ellenére is úgy döntött, folytatja, harcba száll az éremért a vigaszágon.

A három órakor kezdődő meccséig Hidas Péter csapatorvos és Tóth István masszőr próbálta a lehető legjobb állapotba hozni. Joó fájdalomcsillapítókat kapott, de csak sántikálva tudott fellépni  tatamira a lengyel Daria Pogorzelec ellen a vigaszág első mérkőzésén.

Veszélyeztetett térdszalag

A dzsúdóban rossz lépés vagy a talaj egyenetlenségei miatt bekövetkezhetnek a felső ugróízületi vagy bokaízületi tokot és szalagokat érintő sérülések. A sportágat űző versenyzők sérüléseinek nagy részét azonban térdsérülések teszik ki, leggyakrabban a meniszkuszok sérülnek, vagy az elülső keresztszalag szakad el. A meniscusok rugalmas porcképződmények, az a feladatuk, hogy kiegyenlítsék a combcsont és a lábszárcsont térdízületet alkotó végeinek egymáshoz viszonyítva egyenetlen felszínét, illetve egyfajta lengéscsillapítóként is funkcionálnak. A térdszalagok különösen veszélyeztetettek. Sport közben ugyanis a négy fő térdszalag igen gyakran megsérülhet. Emellett nagyon gyakori térdsérülés még a térdporc leválása, mely félbeszakította Joó Abigél londoni szereplését is, írja a webbeteg.hu.

Joó taktikusan kezdett, igyekezett távol tartani Pogorzelecet, dobással sem kísérletezett, mivel a támasztó lába sérült meg. A lengyel azonban egy jukót csinált rajta, Joó problálkozásai érthetően gyengék voltak. A mérkőzés vége előtt egy perccel még meg is intették, így két jukóval ment Pogorzelec, de aztán Joónak is ítéltek egyet. Úgy tűnt, hogy már így lepereg a meccs, már csak 27 másodperc volt, amikor Joó villant, és ipponnal eldobta a lengyelt.

tag-reuters (3)
Fotó: Toru Hanai

Joó a bronzért meccselt a francia Audrey Tcheumeóval. A Joónál hat centivel alacsonyabb, de nem sérült francia kezdett jobban, Joót megintették, de a vége előtt a francia Joó egyik támadásából ippont ért el, és ezzel bronzérmet szerzett. A magyar lány, hősként, ötödikként zárt a nők 78 kilogrammos cselgáncsversenyén.