Kajak-kenu: négy számban kell kvótát szerezni

2012.05.15. 10:29

Négy számban - férfi K-1 1000, K-2 200, C-1 200 és C-2 1000 méteren - indul magyar egység a szerdán és csütörtökön Poznanban sorra kerülő olimpiai pótkvalifikációs kajak-kenu versenyen.
Storcz Botond szövetségi kapitány bizakodó az esélyeket illetően: „Azt is mondhatom, hogy az év egyik legfontosabb erőfelmérője következik, hiszen a poznani szereplésünk befolyásolja későbbi londoni terveinket is. Az egész felkészülési programot úgy állítottuk össze, hogy Lengyelországban esélyünk legyen a hiányzó kvóták begyűjtésére.” - nyilatkozott a szövetség honlapján a szakember.

A kapitány szerint a másfél héttel ezelőtti szegedi válogatón mutatott forma alapján minden magyar egységnek lehet esélye a kvótaszerzésre,

„Párosban az első hely, az egyes számokban az első kettő ér olimpiai indulási jogot, ami azt feltételezi, hogy óriási csaták lesznek. Biztos vagyok benne, hogy a sprint számokban például centiméterek döntenek majd” – fogalmazott Storcz.

C-2 1000 m-en a Korisánszky-testvérek, Péter és Dávid, C-1 200 m-en Horváth Gábor, K-2 200 m-en a Sík Márton, Beé István duó, K-1 1000 m-en pedig Pauman Dániel száll vízre a lengyelországi regattán.

Storcz korábban elmondta: sikeres kvalifikáció esetén az adott hajó még nem lesz olimpiai induló, ehhez újabb válogatót kell majd nyerni. A pótkvalifikációs versenyen szerdán kerül sor az előcsatározásokra, majd csütörtökön következnek a döntők. A viadallal párhuzamosan rendezik a parakenu-vb-t, amelyen öten képviselik a magyar színeket, péntektől vasárnapig pedig az idény első Világkupa-versenyének ad otthon a ponznani Malta-tó. A tavalyi szegedi világbajnokságon a lehetséges 18-ból 14 indulási jogot - a maximális hat női kajakost, valamint hét férfi kajakost és egy kenust - szerzett meg a magyar válogatott.