A férfi négyes miatt támadják Storczot

2012.06.26. 15:17

Storcz Botond kajak-kenu szövetségi kapitány kedden kihirdette, kik lesznek a férfi kajaknégyes tagjai az olimpián, a lemaradók új válogató kiírását kérik, és milliós garanciát is vállalnának, ha az olimpián rosszul szerepelnének.

Storcz a zágrábi Európa-bajnokságon ötödik helyezést elért Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású négyes mellett döntött.

Az ősszel elfogadott válogatási elvek szerint a négyes válogatót megnyert egységnek az automatikus kvalifikációhoz a dobogón kellett volna végeznie a múlt heti Eb-n. Ez nem sikerült, és Storcz azzal sem próbálkozott, hogy több hajóból ültessen össze egy négyest.

„Sem a szegedi válogatóversenyeken, sem az Eb-n nem láttam olyan férfi kajakost, akinek a teljesítménye hiányozna a négyesből" – indokolta döntését a Magyar Kajak-Kenu Szövetség.

Kammererék ellenfele, a Sík Márton, Vereckei Ákos, Bozsik Gábor, Boros Gergely négyes nem törödik bele a döntésbe. „Szeretnénk, ha a lehető legkésőbbi időpontban, azaz az olimpiához a legközelebb összemérhetnénk a tudásunkat Tóthék egységével - mondta Sík Márton. - És teszünk egy kijelentést is: ha kijutunk Londonba, vállaljuk, hogy az első hat között végzünk. Amennyiben ez nem sikerül, és mondjuk csak a 7-8. helyen végzünk, az állami jutalmunkat, plusz fejenként egymillió forintot befizetünk a szövetség kasszájába."

Sík elmondása szerint a négy kajakos már a két héttel ezelőtti négyes válogató előtt kérte, hogy elindulhasson a versenyen, de mivel Boros és Bozsik csak nyolcadik lett korábban párosban, ők nem szállhattak vízre azon a futamon.

„Idén két versenyt nyertem 200 méter párosban, amely szintén olimpiai szám, csak éppen nem élvez prioritást. Ennek ellenére úgy tűnik, mégis itthon maradok és nem mehetek Londonba" – jegyezte meg Sík Márton, aki négy éve, Pekingben vezérevezőse volt az ötödik helyen végzett magyar férfi négyesnek.

Nem lesz új válogató

"Tavaly október végén elfogadta az általam kidolgozott felkészülési programot az elnökség és a szakmai bizottság is. Ebben az szerepelt, hogy ha nem szerzünk több kvótát a már meglévő héthez, akkor azokban a számokban indulunk az olimpián, amelyekben indulási jogokhoz jutottunk, és a K-2 és K-4 1000 méter tekintetében nincs duplázás. Sík Márton Beé Istvánnal csak hetedik lett a májusi, poznani pótkvalifikációs versenyen K-2 200 méteren, azaz nem szereztek kvótát. Ettől függetlenül mindketten elindulhattak volna a négyes válogatón, nem Borossal és Bozsikkal, másokkal. Nem tették. Nem írok ki újabb válogatót" - jelentette ki Storcz Botond.

Magyarország a lehetséges nyolcból hét kvótát gyűjtött férfi kajakban, és a szövetségi kapitány döntése értelmében – az eredményességet szem előtt tartva – csak K-2 és K-4 1000 m-en, valamint K-1 200 m-en indít majd hajót ebben a szakágban a játékokon. K-1 1000 méteren, s K-2 200-on nem.

A női négyes körül is megy a vita, jelenleg úgy néz ki, hogy Szabó Gabriella, Fazekas-Zúr Krisztina, Kovács Katalin és Kozák Danuta megy együtt. Edzője szerint acsapat talán Janics Natásával erősebb lehetne, a mostani egység csak harmadik volt az Eb-n, de egyelőre nincs szó arról, hogy lecserélnének valakit.  A válogatókon jól szereplő Paksy Tímea neve fel sem merült a négyesben, ezért ő is kritizálta Storczot.